Nu skärps de frivilliga kriterierna för antibiotika till djur

PUBLICERAD: 14 september 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: iStock.com/t-lorien

Nu förstärks den frivilliga listan med kriterier för antibiotika och djurhållning som livsmedelsföretag kan ställa på leverantörer vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat.

Den första upplagan av antibiotikakriterierna togs fram 2014 i syfte att minska överanvändningen av antibiotika till livsmedelsproducerande djur. Listan har utvecklats av Axfoundation i samarbete med veterinärer, forskare, antibiotikaexperter och representanter från civilsamhälle, branschorganisationer, livsmedelsproducenter, foodservice och dagligvaruhandel.

Nu har kriterierna uppdaterats med förtydligade djurvälfärdskriterier, begränsning av veterinärmedicinsk användning av antibiotika, som är särskilt viktiga för sjukvården, samt kriterier för sjömat. Ett tiotal livsmedelsföretag använder redan idag materialet och nu hoppas Axfoundation att de förstärkta kriterierna och frågebatteriet ska användas av ännu fler aktörer.

”Alla parter har bidragit med ovärderlig kunskap i framtagningen av antibiotikakriterierna. Det här är inte en pappersprodukt som bolag kan checka av, utan ett konkret verktyg vid inköp av animaliska livsmedel. På så sätt kan svenska företag bidra till en lägre användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur, och därmed också bidra en minskad utveckling av antibiotikaresistenta bakterier”, säger Maria Smith, som är generalsekreterare på Axfoundation.

Antibiotikaanvändning till djur regleras idag genom lagstiftning både på nationell nivå och EU-nivå, men Maria Smith menar att regelverken i vissa fall är otillräckliga och inte leder till en tillräckligt ansvarsfull användning. Eftersom handeln med livsmedel är global, krävs också globala lösningar.

”Antibiotikakriterierna är ett konkret verktyg för inköpare att arbeta med i dialogen med leverantörer i Sverige, men inte minst i resten av världen. Kriterierna kan användas av livsmedelsföretag för att ställa ytterligare krav och bidra till en positiv utveckling i leverantörskedjan, när det gäller både djurhållning och antibiotikaanvändning.”

Färsk statistik från Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, visar att användningen av antibiotika för djur i Sverige internationellt sett är låg, men skillnaden mellan länder i Europa är mycket stor. Sverige, Finland, Island och Norge har lägst försäljning av antibiotika för djur enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten, medan Cypern, Italien och Spanien har högst. I många länder förekommer fortfarande medicinering av hela djurgrupper via foder eller vatten, och i länder utanför Europa är antibiotika i tillväxtökande syfte fortfarande tillåtet.

Se videon där Maria Smith berättar om vad som är nytt i antibiotikakriterierna

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd