Svinnovation – en metod som räddar mat från att slängas

PUBLICERAD: 27 augusti 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Svinnovation är en ny metod som hjälper livsmedelsföretag att ta vara på rester och sidoflöden. Den har utvecklats av Annika Grälls, ansvarig för område mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park, och Jesper Lindström vid Vreta Kluster.

”Metoden utgår från livsmedelsproducerande företag som har någon form av spill eller sidoflöden i sin produktion. Tanken är att metoden ska skapa uppslag och idéer till nya produkter”, säger Jesper Lindström.

De nya produkterna, som tillverkas av sidoflöden, kan bli till nya livsmedel eller andra sorters produkter. I metoden värderar man vilka resurser och vilken kompetens som krävs för att utveckla idéerna och vilken marknadspotential de får.

Processen testades i skarpt läge med lysande resultat under en pilotstudie i februari i år på Kinda Gurka. Företaget hällde tidigare bort nära 250 000 liter gurkspad varje år – trots att en analys visar att produkten innehåller nyttiga bakterier.

Svinnovationsmetoden tog fram 46 olika förslag för hur gurkspadet kan komma till användning. Därefter fick ägarna till Kinda Gurka välja ut sex förslag som utarbetades till konkreta affärs-case.

I ett case använde man gurkspadet tillsammans med kärnmjölk från Löt Gårdsmejeri. När kärnmjölken, som är spill från smörtillverkning, kombinerades med gurkspadet skapades osten kerno. Produkten blev så lyckad att Paul Svensson, stjärnkock och hedersdoktor vid Örebro universitet, för närvarande köper upp allt som produceras. Osten kommer att finnas på restaurangen Paul Taylor Lanthandel, som drivs av Paul Svensson och Tareq Taylor.

”Även om det är en bra story – från sidoflöde till stjärnkockar – är det viktigt att metoden kan användas av andra producenter och förädlare för att minska svinnet genom att göra det säljbart i annan form. Företagen kan göra det på egen hand eller genom samarbeten”, säger Annika Grälls.

Svinnovationsprojektet har spelat in en film om pilotstudien inom projektet Swedish Scaleups med finansiering av Tillväxtverket. Filmen ska visas på finalen av Årets Kock den 17 september och kommer även att finnas tillgänglig på hemsidorna för Swedish Scaleups, Vreta Kluster och Alfred Nobel Science Park.

 

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx