Robotar säkrar Delicatobollen till kaffet

PUBLICERAD: 27 augusti 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Jonas Bilberg

Genom att investera i fyra robotar som plockar och förpackar Delicatobollar har bageriet i Segeltorp söder om Stockholm både förbättrat arbetsmiljön och sänkt produktionskostnaden.

Satsningen på robotisering och automation har inneburit ett lyft i produktionen för Delicato, som i drygt 70 års tid har försett svenska folket med godbitar till kaffet.

”Vi behövde få en bättre lönsamhet på Delicatobollslinjen och även komma till rätta med att det var mycket monotona arbetsuppgifter där, med risk för förslitningsskador för vår personal”, säger Anders Jaresjö, produktionschef på Delicato.

”Utmaningen var att hantera våra produkter på ett driftsäkert sätt. Det krävs hög precision att plocka upp Delicatobollarna från produktionsbandet och plocka ner dem i blister och sedan i förpackningarna utan att påverka produktionen. Där var utformningen av greppen och mjukvaran en viktig del av lösningen.”

För att lösa Delicatos problem presenterade integratören Evomatic en ny robotlösning: Fyra ABB Flexpicker IRB360-robotar och visionsystemet PickMaster, som kunde uppfylla Delicatos kravspecifikation.

Personalkostnaden för Delicatobollar har sänkts med ungefär 40 procent. Robotlösningen har dessutom gjort det enklare att upprätthålla företagets höga hygienstandard och skapat goda förutsättningar för framtida kapacitetsökningar. Dessutom har risken för förslitningsskador hos personalen minskat, eftersom man har kunnat ta bort de monotona arbetsuppgifterna på Delicatobollslinjen.

”Med den här ABB-lösningen har vi fått en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare, vi har fått högre tillgänglighet och lägre produktionskostnad. Dessutom har vi blivit en attraktivare arbetsgivare”, säger Anders Jaresjö.

”Den bättre arbetsmiljön och den nya tekniken har inneburit utvecklingsmöjligheter för vår personal att lära sig nya arbetsuppgifter och kompetensutveckla sig. Vi har också sett en positiv effekt att det blivit enklare att rekrytera ny personal, då ny teknik gör det lättare att attrahera personer från arbetsmarknaden. Den här installationen blev en dörröppnare för Delicato. I framtiden kommer vi att fortsätta satsa på robotisering och automation”.

 

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1