Äppelskörden påskyndas och väntas bli intensiv

PUBLICERAD: 21 augusti 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Kiviks Musteri

Äppelskörden är i full gång hos landets äppelodlare. Det varma augustivädret har gjort att äpplena mognar fortare än vanligt och en intensiv period ligger nu framför dem.

Det har varit extremt svårt för odlarna att planera denna säsong. En ovanligt tidig blomning som möttes av frost i maj, till en kall juli och nu en tropisk augusti. Det varma augustivädret gör nu att äpplena mognar fortare än planerat och man måste ha resurser för att ta ner dem, ett krävande arbete som sker för hand. Skördeperioden blir därför intensivare än normalt.

”Vi ser stora skillnader mellan odlingarna; vissa har klarat sig bra medan andra har drabbats hårdare av vårens väderväxlingar”, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

I fjol uppgick landets totala äppelskörd till 22 000 ton enligt statistik från Jordbruksverket. Skåne står för cirka 90 procent av volymen.

”Vanligtvis brukar äpplena på Skånes västra sida mogna fortare än på den östra sidan, men så är det inte i år. Inget är längre normalt när det kommer till vädret. Jag brukar säga att det onormala är det nya normala. Fruktmängden ser dock bra ut i trakterna runt Kivik”, säger Jan Flemming Jensen.

Kiviks Musteri odlar ett 50-tal olika äppelsorter, därmed sprids risken för frost eftersom äppelsorterna blommar vid olika tidpunkter. Dessutom finns odlingarna på båda sidor av Skåne.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado