McDonald's fasade ut 50 ton plast under 2019

PUBLICERAD: 20 augusti 2020
UPPDATERAD: 21 februari

McDonald’s i Sverige fasar ut plastsugrören och inför brickor av återvunnen havsplast. Foto: McDonald’s

McDonald’s i Sverige har tagit bort över 50 ton plast från sina gästförpackningar. Det visar företagets hållbarhetsrapport för 2019. Från början av september fasar kedjan ut plastsugrör på alla sina restauranger och ersätter plastbrickor med brickor tillverkade av återvunnen havsplast. 

Över 50 ton plast har försvunnit från gästförpackningarna under 2019, det har handlat om att ta bort onödigt material, minskad förbrukning av plastsugrör efter placering bakom disk samt att byta ut plastförpackningar till pappersalternativ.

”Från 2012 till 2018 minskade McDonald’s i Sverige sina egna utsläpp av koldioxid med 50 procent. Vi fortsätter arbetet med att minska vår direkta klimatpåverkan och under 2019 har vi fokuserat på att ta bort en del av plasten i våra gästförpackningar, minska matsvinnet och effektiviserat våra transporter. Nu är målet inställt på att vi ska ha nära noll utsläpp från vår egen verksamhet, vilket vi har som ambition att nå till 2030, säger Henrik Nerell, hållbarhetsansvarig på McDonald’s i Sverige.

Från och med september kommer McDonald’s i Sverige även att fasa ut plastsugrören och ersätta alla nuvarande plastbrickor med plastbrickor tillverkade av insamlad havsplast. Bytet sker successivt för att inget material skall gå till spillo i onödan. Plastsugrören ersätts med papperssugrör och utnötta brickor återvinns tillsammans med plast från havet och blir till nya brickor i en cirkulär process. Enbart bytet till papperssugrör beräknas minska plastförbrukningen med 40 ton.

”Med vår storlek kan tillsynes små förändringar göra stor skillnad. Därför fortsätter vi att arbeta för att göra våra gästförpackningar mer hållbara. Sedan 2015 kommer allt papper som används i våra förpackningar från certifierat hållbart skogsbruk eller från återvunnen pappersråvara. Under 2019 tog vi bort flera produkter med engångsplast från våra restauranger, till exempel plastlocken på våra salladsskålar, samtidigt som vi gjorde om våra milkshakemuggar till papper. Nu tar vi nästa steg och fler är på väg, säger Henrik Nerell.

Utfasningen är en åtgärd av flera som vidtas för att McDonald’s i Sverige helt ska eliminera engångsplast i gästförpackningar fram till 2022. Arbetet för att utveckla mer hållbara gästförpackningar är också en del i McDonald’s globala hållbarhetsarbete som bland annat innehåller mål om att alla gästförpackningar ska produceras av förnybart, återvunnet eller certifierat material senast 2025 och att 100 procent av McDonald’s restauranger till samma år ska ha börjat återvinna alla gästförpackningar.

”Det här är ett viktigt steg i rätt riktning och tillsammans med all annat vi gör så visar vi vägen mot en mer hållbar framtid. Som Sveriges största restaurangkedja har vi en unik möjlighet att påverka vilken framtid vi vill se. Omställningen mot större miljönytta, hållbara material och ökad cirkularitet och återvinning är redan igång. Och McDonald’s i Sverige kommer att fortsätta arbeta intensivt med högt ställda egna miljömål för att verksamheten ska bli ännu mer hållbar, säger Joachim Knudsen, VD på McDonald’s i Sverige.

Hållbarhetsrapporten kan laddas ner här

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1