Upfield inför klimatmärkning på 100 miljoner produkter

PUBLICERAD: 17 augusti 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Upfield inför information om klimatpåverkan på 100 miljoner paket av sina växtbaserade produkter i slutet av 2021. Målet är att hjälpa konsumenterna att fatta välgrundade beslut. Under de kommande månaderna planerar företaget att rulla ut märkningen på sina ledande varumärken, däribland Flora, Becel och ProActiv.

”Dagens märkning av livsmedel förser konsumenterna med mycket viktig information om ingredienser, hälsofördelar, allergener, lagring och användning. Genom att lägga till klimatpåverkan, kommer konsumenter också att kunna förstå vilken inverkan deras livsmedelsval har på vårt klimat”,säger Jeanette Fielding, Chief Corporate Affairs and Communications Officer, Upfield.

”Detta initiativ kommer att stödja övergången till ett mer hållbart livsmedelssystem, genom att ge fullständig öppenhet som en viktig drivkraft för hållbara livsmedelsval. Vi uppmanar våra branschkamrater att följa efter och implementera information om klimatpåverkan på förpackningar nu.”

Efter en förstudie 2016 gav Upfield i uppdrag till det schweiziska hållbarhetsrådgivningsorganet Quantis att självständigt bedöma klimatpåverkan av hela kretsloppet på Upfields produkter. Resultaten publicerades i en peer-granskad studie i International Journal of Life Cycle Assessment (se länk nedan). Studien, som genomfördes på 21 marknader i Europa och Nordamerika, fann att Upfields växtbaserade margariner i genomsnitt har 70 procent mindre klimatavtryck, använder hälften av mängden vatten och upptar två tredjedelar mindre mark än mejerismör.

”Upfield har åtagit sig att utvärdera klimatpåverkan från våra växtbaserade livsmedel och använda dessa resultat för att hjälpa konsumenterna att göra mer hållbara livsmedelsval”, säger Sally Smith, Head of Sustainability, Upfield.

”Att leva inom klimatgränserna för en växande global befolkning kräver en förändring av odlare, tillverkare och konsumenter. Att dela vetenskapligt baserade klimatbedömningar är det enda ansvarsfulla sättet att kommunicera till konsumenterna om klimatpåverkan av deras livsmedelsval.”

Upfield är världens största producent av växtbaserade margariner och ostalternativ med mer än 100 varumärken, bl a Flora, Rama, Blue Band, Proactiv, Becel, I Can’t Believe It’s Not Butter, Country Crock och Violife, som säljs i över 95 länder. Företaget har 14 tillverkningsanläggningar, huvudkontor i Amsterdam och drygt 4 100 medarbetare.

Här finns artikeln i International Journal of Life Cycle Assessment

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206