I sommar inleder Coop tester med hållbarhetsdeklarationer på livsmedel. Under första kvartalet 2021 beräknas cirka 17 000 matvaror vara hållbarhetsmärkta utifrån tio parametrar för hållbar utveckling.
”Många av våra medlemmar och kunder letar idag efter vägledning för att kunna fatta hållbara val i butik, därför kommer vi börja visa hur varje enskild vara påverkat jordens resurser, klimat och samhälle. Vi vågar sticka ut hakan och säga att hållbarhetsdeklarationen i framtiden kommer kännas lika självklar som innehållsdeklarationen”, säger Magnus Johansson, VD på Coop Sverige.
Just nu pågår en intensiv process där Coop tar fram deklarationer på alla sina livsmedel utifrån tio parametrar som ringar in hållbar utveckling. Totalt innebär det att cirka 17 000 matvaror ska märkas utifrån tio olika parametrar ner på ingrediensnivå. De tio parametrarna har tagits fram av WWF:s initiativ hållbar livsmedelskedja som startades år 2005 för att adressera de stora hållbarhetsutmaningarna i livsmedelsbranschen. Datan som beräkningarna baseras på kommer från oberoende källor, som RISE, World Bank, WWF och BSCI.
”Vi vill förenkla både för kunden och för oss själva i våra inköp att göra mer hållbara val. Samtidigt vill vi visa att hållbarhet är komplext och att många olika faktorer påverkar vad som är hållbart. En vara kan ha ett litet klimatavtryck men samtidigt en stor negativ påverkan på den lokala befolkningens liv och arbetsmiljö i produktionen. För oss på Coop är det viktigt att visa flera aspekter av en varas påverkan, säger Charlotta Szczepanowski, chef hållbarhet och kvalitet på Coop Sverige.
Hållbarhetsdeklarationerna kommer att visas genom en digital scanning av en varas streckkod. Tester inleds under sommaren och hösten 2020 och från första kvartalet 2021 beräknas hållbarhetsdeklarationerna vara tillgängliga för kunder fullt ut.