Nu lanserar Perstorp en ekologisk ättika 12% – den första ekologiska ättikan på den svenska dagligvaruhandelshyllan. Perstorp Ättika Ekologisk 12% är fylld i den ikoniska Perstorpsflaskan – så den är lätt att känna igen.
Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten som finns i olika koncentrationer. Den används som krydda i olika recept eller som ingrediens i dressingar och såser för att få en syrligare smak. I maten finns den i allt från sill och grytor, till chilisås och sushi. Ättikan är också populär att använda i bakverk såsom maränger och glasyr.
Intresset för att göra grönsaksinläggningar är stort i Sverige. I en konsumentundersökning* framgår att hela 51% av ättiksanvändarna lägger in grönsaker minst en gång per halvår. Populäraste grönsakerna är gurka, lök och rödbetor. Picklad lök är särskilt populärt bland de yngre hushållen och här kan man också se en tydlig trend att lägga in andra grönsaker såsom morötter, kål och betor.
”Fantastiskt roligt att en så gammal tillverkningsmetod med inläggningar fortsätter att utvecklas och att det finns ett stort intresse för ekologisk ättika”, säger Johanna Plata, Brand Manager Perstorp Ättika.
Perstorp Ättika Ekologisk 12% tillverkas av ekologisk sprit, som i sin tur är gjord av ekologiskt socker (sockerbeta eller sockerrör). Odlingen av råvaran, framställningen av alkoholen och fermenteringen till ättika är ekologiskt certifierade.
* Varumärkesanalys – Ättika 2018, Mantap Global AB