Garant lanserar ägg från höns utfodrade med sojafritt foder

PUBLICERAD: 9 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Axfoods varumärke Garant blir först i Sverige med att på bred front lansera ägg från frigående höns utomhus, som utfodras med ett nyutvecklat svenskt sojafritt foder.

Det sojafria fodret i äggproduktionen är resultatet av ett utvecklings- och samarbete mellan Garant och Stjärnägg. Sojan, som normalt bidrar med protein i hönsfodret, ersätts med två andra närodlade proteinkällor. Fodret, som i huvudsak består av svenska råvaror med spannmål som största ingående komponent, tillverkas i Västerås. Äggproduktionen sker hos producenter utvalda av Stjärnägg, främst i Östergötland, Skåne och på Öland, men planen är att fler gårdar inom kort ska gå över till det nya sojafria fodret.

”Vi vill bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Därför har vi sökt efter ett mer hållbart foder till vår äggproduktion, som dessutom resulterar i en ökad svensk produktion”, säger Johan Neuman, affärsområdeschef egna märkesvaror på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab.

Under tiden som utvecklingsarbetet har pågått har även hönsen fått ge sitt svar. Fyra separata stall med frigående höns utomhus har utfodrats med traditionellt respektive sojafritt foder. Varje dag har hönsens välmående och äggens kvalitet följts och undersökts. Resultaten visar att hönsen som ätit sojafritt foder mått lika bra, att äggen har smakat lika bra och att såväl kvalitet, som vikt och skaltjocklek på äggen varit lika bra som tidigare.

Äggen från Garant lanseras i butik vecka 37 och kommer finnas på Willys, Hemköp, Tempo, Handlar’n och Mat.se. Då kommer alla Garants ägg från frigående höns utomhus att komma från höns som utfodrats med sojafria proteiner, oavsett förpackningsstorlek

Majoriteten av den soja som odlas i världen går till djurfoder. Axfood ställer därför sedan flera år krav på sina leverantörer att soja som används i produkter eller foder ska vara tredjepartscertifierad för att säkerställa en ansvarsfull produktion.

”Alternativ till soja kommer att bli en allt viktigare hållbarhetsfråga. Att hitta nya proteiner till djurfoder är en positiv utveckling som vi bara sett början av”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Äggen blir Garants andra större satsning i år på produkter av närodlat växtbaserat protein som alternativ till soja. I maj lanserades tre olika färdigrätter med baljväxtfärs av gråärt, sötlupin, åkerärt och rapsolja, som har tagits fram i samarbetet med Axfoundation.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1