Garant lanserar ägg från höns utfodrade med sojafritt foder

PUBLICERAD: 9 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Axfoods varumärke Garant blir först i Sverige med att på bred front lansera ägg från frigående höns utomhus, som utfodras med ett nyutvecklat svenskt sojafritt foder.

Det sojafria fodret i äggproduktionen är resultatet av ett utvecklings- och samarbete mellan Garant och Stjärnägg. Sojan, som normalt bidrar med protein i hönsfodret, ersätts med två andra närodlade proteinkällor. Fodret, som i huvudsak består av svenska råvaror med spannmål som största ingående komponent, tillverkas i Västerås. Äggproduktionen sker hos producenter utvalda av Stjärnägg, främst i Östergötland, Skåne och på Öland, men planen är att fler gårdar inom kort ska gå över till det nya sojafria fodret.

”Vi vill bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat. Därför har vi sökt efter ett mer hållbart foder till vår äggproduktion, som dessutom resulterar i en ökad svensk produktion”, säger Johan Neuman, affärsområdeschef egna märkesvaror på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab.

Under tiden som utvecklingsarbetet har pågått har även hönsen fått ge sitt svar. Fyra separata stall med frigående höns utomhus har utfodrats med traditionellt respektive sojafritt foder. Varje dag har hönsens välmående och äggens kvalitet följts och undersökts. Resultaten visar att hönsen som ätit sojafritt foder mått lika bra, att äggen har smakat lika bra och att såväl kvalitet, som vikt och skaltjocklek på äggen varit lika bra som tidigare.

Äggen från Garant lanseras i butik vecka 37 och kommer finnas på Willys, Hemköp, Tempo, Handlar’n och Mat.se. Då kommer alla Garants ägg från frigående höns utomhus att komma från höns som utfodrats med sojafria proteiner, oavsett förpackningsstorlek

Majoriteten av den soja som odlas i världen går till djurfoder. Axfood ställer därför sedan flera år krav på sina leverantörer att soja som används i produkter eller foder ska vara tredjepartscertifierad för att säkerställa en ansvarsfull produktion.

”Alternativ till soja kommer att bli en allt viktigare hållbarhetsfråga. Att hitta nya proteiner till djurfoder är en positiv utveckling som vi bara sett början av”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Äggen blir Garants andra större satsning i år på produkter av närodlat växtbaserat protein som alternativ till soja. I maj lanserades tre olika färdigrätter med baljväxtfärs av gråärt, sötlupin, åkerärt och rapsolja, som har tagits fram i samarbetet med Axfoundation.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström