"Farm to Fork" ska skapa en klimatneutral union

PUBLICERAD: 27 maj 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Sofia Sollén Norrlin är verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna:

EU-kommissionens livsmedelsstrategi ”Farm to Fork” ska visa vägen för ett mer hållbart livsmedelssystem med målet att skapa en klimatneutral union till år 2050. Strategin innehåller bland annat ett mål för minst 25 procent ekologisk odling och minskning av kemiska bekämpningsmedel med 50 procent senast 2030.

”Detta är en milstolpe som visar att EU-länderna har förstått att ekologisk produktion är en central byggsten för att bygga ett hållbart och tryggt livsmedelssystem”, skriver Ekologiska Lantbrukarna i ett pressmeddelande.

Sofia Sollén Norrlin är verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna:

”Det är ett väldigt glädjande besked. Nu är förhoppningen att dessa strategier ska påverka utformningen av den nya jordbrukspolitiken. EU behöver en jordbrukspolitik som ger bönder ersättning för alla de nyttor som produceras på gårdsnivå, där ekolantbruket är ett tydligt sätt att stimulera till mer hållbara odlingsmetoder.”

I Sverige finns i dag fler än 5 000 aktiva ekobönder, cirka 20 procent av jordbruksmarken i Sverige är ekologiskt brukad och handlingsplanen till svenska nationella livsmedelsstrategin har slagit fast en målsättning om 30 procent till 2030.

Sverige är alltså redan på god väg och ligger i täten i ett europeiskt sammanhang. Det finns mycket att lära av Sveriges eko-bönder som redan gjort den resa EU föreslår”, säger Sofia Sollén Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna.

För att uppnå målet med 25 produktion ekologisk produktion år 2030 kommer EU även ta fram en handlingsplan för ekologiskt jordbruk, som ska hjälpa medlemsländerna att öka efterfrågan och stimulera produktionen.

Vi hoppas att det bland annat innebär stöd till medborgarkampanjer, förädlingsföretag och produktutveckling och att förbättra förutsättningen för offentliga verksamheter att upphandla mindre partier ekologisk och lokal mat, till exempel i upphandlingar till skolor och sjukhus”, säger Sofia Sollén Norrlin.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri.
5c03efc3-64bc-4420-81ed-0c07cae30c01-w_960

Ökad försäljning av frukt och grönsaker under 2024

Försäljningen av frukt och grönsaker ökade med 4,5 procent under 2024, jämfört med året innan, visar Dagligvaruindex Frukt & Grönt.
2c0510f8-96a3-4549-9482-05415a6a1b7e-w_960

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc