EU-kommissionens livsmedelsstrategi ”Farm to Fork” ska visa vägen för ett mer hållbart livsmedelssystem med målet att skapa en klimatneutral union till år 2050. Strategin innehåller bland annat ett mål för minst 25 procent ekologisk odling och minskning av kemiska bekämpningsmedel med 50 procent senast 2030.
”Detta är en milstolpe som visar att EU-länderna har förstått att ekologisk produktion är en central byggsten för att bygga ett hållbart och tryggt livsmedelssystem”, skriver Ekologiska Lantbrukarna i ett pressmeddelande.
Sofia Sollén Norrlin är verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna:
”Det är ett väldigt glädjande besked. Nu är förhoppningen att dessa strategier ska påverka utformningen av den nya jordbrukspolitiken. EU behöver en jordbrukspolitik som ger bönder ersättning för alla de nyttor som produceras på gårdsnivå, där ekolantbruket är ett tydligt sätt att stimulera till mer hållbara odlingsmetoder.”
I Sverige finns i dag fler än 5 000 aktiva ekobönder, cirka 20 procent av jordbruksmarken i Sverige är ekologiskt brukad och handlingsplanen till svenska nationella livsmedelsstrategin har slagit fast en målsättning om 30 procent till 2030.
”Sverige är alltså redan på god väg och ligger i täten i ett europeiskt sammanhang. Det finns mycket att lära av Sveriges eko-bönder som redan gjort den resa EU föreslår”, säger Sofia Sollén Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna.
För att uppnå målet med 25 produktion ekologisk produktion år 2030 kommer EU även ta fram en handlingsplan för ekologiskt jordbruk, som ska hjälpa medlemsländerna att öka efterfrågan och stimulera produktionen.
”Vi hoppas att det bland annat innebär stöd till medborgarkampanjer, förädlingsföretag och produktutveckling och att förbättra förutsättningen för offentliga verksamheter att upphandla mindre partier ekologisk och lokal mat, till exempel i upphandlingar till skolor och sjukhus”, säger Sofia Sollén Norrlin.