Stor okunskap om bröd som klimatsmart livsmedel

PUBLICERAD: 8 maj 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Trots att många svenskar vill äta mer klimatsmart är det få som ser brödets klimatnytta. Det visar en ny undersökning genomförd av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet.

Endast 35 procent av svenskarna instämmer i att bröd är klimatsmart, bara 6 procent vill äta mer bröd för klimatets skull och 21 procent uppger till och med att de vill minska sin brödkonsumtion av klimatskäl och .

Undersökningen visar också att knappt 40 procent av svenskarna tänker på att bröd är en naturlig del av en vegetarisk kost.

”Bröd är underskattat när det kommer till klimatavtryck. I diskussioner om att vi ska äta mer växtbaserat för klimatets skull glöms bröd ofta bort. Bröd är ett mycket enkelt sätt att äta mer klimatsmart. Många tänker heller inte på att bröd är en naturlig källa till växtbaserat protein, och det är något vi gärna vill påminna om”, säger Maria Sitell, leg dietist och talesperson för Brödinstitutet.

Svenskarnas främsta anledning till att äta bröd är den goda smaken, följt av att bröd anses vara enkelt att förbereda och tillaga.

5 skäl att äta mer för bröd för klimatet:

1. Bröd har ungefär lika låg klimatpåverkan som baljväxter, dvs < 1,0 kg.

2. Bröd kräver mycket små mängder vatten i hela produktionskedjan.

3. Sveriges stora produktion av spannmål gör brödet till ett närodlat livsmedel.

4. Bagerier som bakar bröd utnyttjar ugnen väl, vilket ger en energisnål bakning.

5. 1 av 4 svenskar lägger ofta matrester på bröd – ett bra sätt att ta hand om rester.

(Källa: Brödinstitutet)

Senaste nytt

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Svenska BlueRedGold tar in 31 miljoner i en investeringsrunda för att utveckla ett skalbart inomhussystem för åretruntodling av saffran.
saffran2hoÌ_g fotograf Markus Engstrand
Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår