SLU Grogrund startar ett projekt för att utveckla nya rapssorter som ska bidra till att det högvärdiga proteinet i rapsen ska kunna användas i högre grad, både i livsmedel och som djurfoder.
Raps är en välkänd och hållbar oljegröda som odlas i Sverige. Idag utvinner man främst olja från frö och restprodukten pressas till en frökaka som används som foder. Aminosyrasammansättningen i proteinet från rapskakan är lika nyttig som i sojamjöl, men liksom andra arter från kålfamiljen innehåller rapskakan antinutritionella ämnen som är beska och i vissa fall även giftiga. Dessa ämnen gör rapskakan oätlig i för stora mängder och därmed oanvändbar som livsmedel.
Projektet ”Utveckling av nya rapssorter för högvärdiga foder och livsmedelsändamål” inom SLU Grogrund strävar efter att förädla bort de beska och giftiga ämnena i rapsfrön. Det ska ge ett bättre djurfoder, samtidigt som rapskakan ska kunna användas för utvinning av ett växtbaserat protein för livsmedelsändamål.
”Frökaka av raps används idag som djurfoder i begränsade mängder på grund av beskan. Det här projektet ger oss en möjlighet att ta fram rapssorter där beskan minskas. Det gör att vi hoppas på att de nya rapssorterna ska skapa möjligheter till att använda rapskaka som en högvärdig proteinkälla i livsmedel också”, säger Li-Hua Zhu, professor i växtförädling på SLU i Alnarp.
Rapsprotein finns redan på marknaden i begränsad mängd, eftersom det är en besvärlig och kostsam process att separera de oönskade ämnena från proteinerna.
”Om de oönskade ämnena kan minskas i frökakan med hjälp av växtförädlingsmetoder, förväntas kostnader för proteinreningsprocessen reduceras, vilket erbjuder en god förutsättning för att rapsprotein kan användas för livsmedelsändamål”, säger Karolina Östbring, Lunds Universitet, en av projektets samarbetspartner.
Målet med projektet är att förädla fram nya rapssorter utan, eller med minskade halter av, de oönskade ämnena och på så sätt expandera proteinets användningsområden samtidigt som det ökar rapskakans värde även som foderprodukt.
”En ny utvecklad produkt som smakar bättre, även för djuren, ger odlarna möjlighet att få mer betalt för djurfoder, då det får en högre kvalitet”, säger Anja Persson på Gunnarshögs Gård AB, en av projektets samarbetspartner.
Detta femåriga projekt kommer att ta fram DNA-markörer för de utvalda egenskaperna genom att använda informationen från andra växtslag för att skynda på förädlingsprocessen.
”Vi kommer att undersöka tre ämnen samtidigt, mot tidigare undersökningar på ett av de tre ämnena. Vi vill bli av med de dåliga egenskaperna men samtidigt behålla de goda, säger Elisabeth Gunnarsson”, rapsförädlare på Lantmännen Ek För.