Framtidens vegoburgare kan vara gjord av närproducerad raps

PUBLICERAD: 6 maj 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Foto Jenny Svennås Gillner

SLU Grogrund startar ett projekt för att utveckla nya rapssorter som ska bidra till att det högvärdiga proteinet i rapsen ska kunna användas i högre grad, både i livsmedel och som djurfoder.

Raps är en välkänd och hållbar oljegröda som odlas i Sverige. Idag utvinner man främst olja från frö och restprodukten pressas till en frökaka som används som foder. Aminosyrasammansättningen i proteinet från rapskakan är lika nyttig som i sojamjöl, men liksom andra arter från kålfamiljen innehåller rapskakan antinutritionella ämnen som är beska och i vissa fall även giftiga. Dessa ämnen gör rapskakan oätlig i för stora mängder och därmed oanvändbar som livsmedel.

Projektet ”Utveckling av nya rapssorter för högvärdiga foder och livsmedelsändamål” inom SLU Grogrund strävar efter att förädla bort de beska och giftiga ämnena i rapsfrön. Det ska ge ett bättre djurfoder, samtidigt som rapskakan ska kunna användas för utvinning av ett växtbaserat protein för livsmedelsändamål.

”Frökaka av raps används idag som djurfoder i begränsade mängder på grund av beskan. Det här projektet ger oss en möjlighet att ta fram rapssorter där beskan minskas. Det gör att vi hoppas på att de nya rapssorterna ska skapa möjligheter till att använda rapskaka som en högvärdig proteinkälla i livsmedel också”, säger Li-Hua Zhu, professor i växtförädling på SLU i Alnarp.

Rapsprotein finns redan på marknaden i begränsad mängd, eftersom det är en besvärlig och kostsam process att separera de oönskade ämnena från proteinerna.

”Om de oönskade ämnena kan minskas i frökakan med hjälp av växtförädlingsmetoder, förväntas kostnader för proteinreningsprocessen reduceras, vilket erbjuder en god förutsättning för att rapsprotein kan användas för livsmedelsändamål”, säger Karolina Östbring, Lunds Universitet, en av projektets samarbetspartner.

Målet med projektet är att förädla fram nya rapssorter utan, eller med minskade halter av, de oönskade ämnena och på så sätt expandera proteinets användningsområden samtidigt som det ökar rapskakans värde även som foderprodukt.

”En ny utvecklad produkt som smakar bättre, även för djuren, ger odlarna möjlighet att få mer betalt för djurfoder, då det får en högre kvalitet”, säger Anja Persson på Gunnarshögs Gård AB, en av projektets samarbetspartner.

Detta femåriga projekt kommer att ta fram DNA-markörer för de utvalda egenskaperna genom att använda informationen från andra växtslag för att skynda på förädlingsprocessen.

”Vi kommer att undersöka tre ämnen samtidigt, mot tidigare undersökningar på ett av de tre ämnena. Vi vill bli av med de dåliga egenskaperna men samtidigt behålla de goda, säger Elisabeth Gunnarsson”, rapsförädlare på Lantmännen Ek För.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd