Chark-SM 2020 lanserar tävlingsklass för vego-produkter

PUBLICERAD: 5 maj 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Den 22 oktober arrangeras Chark-SM för elfte gången. Det sker som vanligt i Göteborg, men med flera nya inslag. Bland annat öppnas en helt ny tävlingsklass för vego-produkter och inträdet till mässan är kostnadsfritt.

Från och med i år är det Kött och Charkföretagen (KCF) och tidskriften Kött & Chark som arrangerar Chark-SM. Forskningsinstitutet RISE, som tidigare stått bakom evenemanget, finns fortfarande med som ansvarigt för bedömningen. I år får de i uppdrag att utöver köttprodukter, även provsmaka och bedöma en mängd olika vego, lakto ovo-vegetariska och veganska produkter.

”Det är naturligt för Chark-SM att utvecklas i takt med konsumenternas efterfrågan och det gör att vi nu tagit fram en ny vegoklass som komplement. Fokus ligger fortfarande på klassiska köttprodukter, men våra medlemmar kan tillverkningsprocesserna och kvalitet, vilket gör att många redan har utvecklat denna typ av produkter,” säger Magnus Därth, VD för Kött och Charkföretagen.

Vego- och veganklassen är en tillkommande egen tävlingsklass. De övriga 17 klasserna avser allt från julskinka, falukorv, bacon och rökt sidfläsk till pastej och sylta. Chark-SM 2020 satsar på att öka antalet tävlingsbidrag, från strax under 700 till 800 unika produkter.

”Att tävla i Chark-SM genererar alltid god marknadsföring för både varumärke och enskilda produkter. Men framför allt testas alla produkter av en mycket kvalificerad jury, vilket är ett fantastiskt stöd i produktutvecklingen”, förklarar Patrik Swenzén, tidskriften Kött och Chark.

För att göra Chark-SM till mötesplatsen nummer ett för alla som jobbar med kött och chark i Sverige, är det i år också kostnadsfritt inträde till mässan och konferensen.

Redan på kvällen den 21 oktober hålls en mingelmiddag, som är öppen för hela branschen mot en kostnad. Den traditionella, stora banketten med prisutdelning den 22 oktober är endast till för tävlande, sponsorer, utställare och andra som medverkar i Chark-SM.

Anmälan för tävlingsbidrag till Chark-SM är öppen från den 4 maj till den 28 aug 2020. Anmälan görs på www.charksm.se.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58