Kiviks Musteri stöttar SLU-projekt som ska rena Östersjön

PUBLICERAD: 18 mars 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Kiviks Musteri stöttar SLU:s vassprojekt, som ska bidra till att rena Östersjön.

Kiviks Musteri stöttar Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett projekt, som ska minska övergödningen och bidra till att rena Östersjön.

Vass växer naturligt, såväl på våtmark som i strandzonen, och ända fram till åkern. Eftersom vass tar upp mycket näring ur övergödda vatten, kan skörd av vass fungera som en miljöåtgärd.

”Samtidigt kan skörden också generera en intäkt som till exempel foder. Näringsvärdet hos vass är jämförbart med näringsvärdet hos hö och halm, beroende på när och hur man skördar, men har betydligt hårdare struktur. En viktig del av projektet är därför att undersöka om vi kan konservera vassen genom så kallad ensilering, för att kunna använda den som foder på vintern, säger Anders Kiessling, professor i akvakultur på SLU.

”Med vass som komplettering till annat foder minskar också risken för nödslakt vid torra eller för blöta somrar, som genom klimatförändringarna riskerar att bli ett mer vanligt inslag framöver.”

Under 2019 samlades vass in från olika platser och under flera tillfällen under säsongen i syfte att kartlägga näringsinnehållet.

”Under 2020 kommer vi att skala upp projektet med förhoppningen att redan 2021 ha utvecklat och kunna erbjuda vass som fungerar som foder till både häst och nötkreatur, samtidigt som vi minskar den negativa påverkan på våra vatten. På detta sätt utnyttjar vi det som redan finns naturligt i vår natur utan att belasta den ytterligare. Projektet har möjliggjorts tack vare Kiviks Musteri och våra övriga samarbetspartner, säger Anders Kiessling.

Under de senaste hundra åren har Sverige och övriga länder runt Östersjön importerat stora mängder av fosfor och kväve, så kallade närsalter, genom framför allt handelsgödsel, djurfoder och livsmedel. Detta överskott har under årens lopp, via vattendrag, hamnat i Östersjön där det bidrar till övergödning med igenväxta vikar, algblomningar och döda bottnar som följd.

”Som livsmedelsproducent är det viktigt att vi på olika sätt bidrar till att uppnå FN:s hållbarhetsmål. Vi tycker att vassprojektet är ett ypperligt arbete för ett renare Östersjön, samtidigt som det möjliggör en hållbar foderproduktion”, säger Stina Andrén, hållbarhets- och utvecklingschef på Kiviks Musteri.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)