Ny undersökning: Intresset för växtbaserad skolmat ökar

PUBLICERAD: 25 februari 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Tre av fyra svenska kommuner, 75 procent, bedömer att elevernas intresse för att äta vegetarisk mat har ökat under de senaste tre åren. Många skolor har under denna period också börjat servera ett vegetariskt alternativ varje dag. Det visar en ny undersökning från Orkla Sverige.

I 60 procent av kommunerna serveras enbart växtbaserade rätter minst en dag i veckan. Miljöskäl är den vanligaste anledningen till att servera vegetarisk mat i skolan, vilket 86 procent av kommunerna svarar. Många kommuner uppger även hälsoskäl och flera nämner ekonomiska anledningar.

Ett sätt att få eleverna att i högre utsträckning välja växtbaserad mat är att utbilda skolkockarna och måltidspersonalen, vilket 85 procent av kommunerna gjort under det senaste året. Vissa skolor jobbar även med så kallad ”nudging”, exempelvis genom att erbjuda det vegetariska alternativet först i serveringsdiskarna.

”Resultaten i undersökningen tyder på att eleverna behöver bli inspirerade att äta mer växtbaserat, och när det erbjuds äter de gärna. Därför är det viktigt att kommunerna visar att växtbaserat är normen – vi kan inte vänta på att eleverna själva ska kräva det”, säger Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla Sverige.

Sju av tio svenska kommuner har en fastställd måltidspolicy för sina skolmåltider som tar hänsyn till måltidens klimatpåverkan. Utöver menyplanering använder många kommuner även upphandlingen av livsmedel som ett verktyg för att minska måltidernas klimatpåverkan. 83 procent av kommunerna försöker genom upphandlingen öka andelen växtbaserad mat som kan serveras i skolrestaurangen. 92 procent försöker upphandla säsongsanpassade råvaror och 87 procent försöker även upphandla på ett sätt som minimerar matsvinnet.

”Kommunerna gör ett fantastiskt jobb med att minska sin klimatpåverkan. Att följa Livsmedelsverkets rekommendationer och köpa säsongsbaserade råvaror och att minimera matsvinnet är två viktiga aspekter i att minska skolmåltidernas klimatavtryck. Samtidigt får vi inte glömma att den största effekten uppnås genom att skifta till mer växtbaserad kost, vilket även Livsmedelsverket rekommenderar”, säger Sofie Ek.

Undersökningen genomfördes av Orkla Sverige genom en webb-baserad enkät den 10-17 februari 2020. Den besvarades av kostchefer eller motsvarande i 119 av Sveriges kommuner, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 41 procent.

Kommunernas bästa tips – så får ni mer växtbaserat i skolan

  • Involvera eleverna och laga deras vegetariska favoriträtter oftare.
  • Servera det vegetariska först, så att det är det första eleverna ser i serveringsdiskarna.
  • Avdramatisera att maten är vegetarisk genom att döpa rätten till något.
  • Växtbaserad mat har ofta fantastiska färger – gör maten färgsprakande!
  • För dialog med skolledare, pedagoger, elever och deras föräldrar och låt dem komma med tips och idéer.
  • Låt eleverna testlaga växtbaserade rätter och sedan bjuda sina klasskompisar på.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)