Livsmedelsverkets kontroller av extra jungfruolivolja 2018 och 2019 visade att bara ett fåtal var av den utlovade kvaliteten. Av 10 oljor märkta som extra jungfru som undersöktes 2018 var det bara en som motsvarade kraven. Av de 11 oljor som undersöktes 2019 var det tre som motsvarade kraven. Alla testade oljor var gjorda av oliver.
Livsmedelsverket har tillsammans med några kommuner undersökt om det verkligen är olja av typen extra jungfru i ett antal olivoljor. Kemiska, fysikaliska och organoleptiska analyser gjordes på varje olja. Inom EU ställs sedan ett par år extra höga krav på analyser av olivolja för att motverka fusk.
”Extra jungfru är en kvalitetsmärkning som många betalar extra mycket för. Det är upprörande att bara ett fåtal av de oljor vi undersökt motsvarar kraven”, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket
De kommunala livsmedelsmyndigheterna har kontaktat företag med felmärkta produkter. De företag som har sålt felmärkta oljor har sedan dess sett över sina rutiner för verifierande provtagning och bedömning av sina leverantörer. De berörda kommunerna har vidtagit åtgärder mot företagen som sålt oljor som inte motsvarade kraven i lagstiftningen. Exempel på åtgärd är förbud mot utsläppande på marknaden.
Från oliver som krossas, eller pressas, mekaniskt vid låg temperatur får man ut en oljig juice som blir extra jungfruolja, jungfruolja eller bomolja beroende på juicens kvalitet. Olivolja med beteckningen extra jungfru får inte ha några defekter alls. Jungfruolja får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning. Bomolja får inte säljas till konsumenter innan den renats kemiskt och vid höga temperaturer. När det är gjort kan den säljas under beteckningen olivolja.
Två av oljorna i undersökningen visade sig vara så kallad bomolja. I båda fallen handlar det om oljor med Di Luca & Di Lucas varumärke Zeta. Företagets VD Christian Di Luca skriver i ett pressmeddelande att de två olivoljorna uppfyller alla kriterier för extra jungruolivolja i Livsmedelsverket kemiska analys.
”Våra oljor är felfria i Livsmedelsverkets kemiska analys. De uppfyller alla kriterier för en extra jungfruolivolja och får fina siffror. Det är när oljans doft och smak ska bedömas som problemen uppstår. En av våra oljor i testet har av tio olika smakpaneler bedömts ha samtliga tre kvaliteter, från den allra högsta och nedåt”, säger Christian Di Luca.
”Vi tar Livsmedelsverkets analys på största allvar. Vi står på konsumenternas sida och har vi köpt en viss kvalitet på olivolja, ska det också vara den som levereras till oss och slutligen till konsument. Att olika laboratorier alltså gör olika klassificeringar av samma olja är ett bekymmer för oss och därmed för konsumenterna. Vi har länge påtalat detta branschproblem för Livsmedelsverket och ser fram emot en fortsatt dialog med myndigheten.”
Christian Di Luca säger att ingen som har köpt de aktuella partierna behöver vara orolig, eftersom oljan inte var hälsovådlig på något sätt. Det handlar bara om olika bedömningar av doft och smak.
”Sedan i höstas för vi en dialog med Livsmedelsverket. Vi vill att de kritiskt granskar resultaten från den organoleptiska analysmetodiken och att lagstiftningen tas upp för prövning inom EU. Som det ser ut nu, att bedömningen av doft och smak väger lika tungt som den kemiska analysen när kvaliteten på olivolja bedöms och att resultaten är så inkonsekventa, skapar stora problem för hela branschen och oroar konsumenten i onödan”, säger Helene Rehnberg, inköpschef på Di Luca & Di Luca.
Resultat Livsmedelsverkets kontroll av olivolja 2018 och 2019