Under 2019 minskade antalet mjölkkor med 11 700, vilket motsvarar fyra procent. Det ledde till att mjölkproduktionen minskade med två procent. Det visar statistik från Jordbruksverket.
Av de 2 704 tusen ton mjölk som vägdes in under 2019 var 464 tusen ton ekologisk, vilket motsvarar 17 procent, vilket är ungefär samma andel som de senaste två åren.
Mjölken användes till att producera 733 tusen ton konsumtionsmjölk och 224 tusen ton syrade produkter. Produktionen av konsumtionsmjölk, grädde, ost och mjölkpulver minskade jämfört med föregående år, samtidigt ökade produktionen av smör med fem procent.
Under 2019 ökade slakten av nötkreatur med 2 800 ton, till 139 700 ton, vilket motsvarar en ökning med två procent. Även slakten av fjäderfä ökade totalt med fyra procent till 162 100 ton. Slakten av kyckling ökade med fem procent.
Minskade gjorde däremot slakten av gris, får och lamm. Slakten av gris minskade med fyra procent till 240 300 ton, medan slakten av får och lamm minskade med nio procent, till 5 100 ton.
Läs mer om statistiken för animalieproduktionen 2019 och statistiken över antalet nötkreatur i december 2019 här.