Fem finalister klara för Årets matbluff 2019

PUBLICERAD: 15 januari 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2019 fick Äkta vara in 162 nomineringar till Årets matbluff 2019, vilket är rekord. En jury har nu valt ut fem finalister som är med i den slutgiltiga omröstningen, som är öppen till och med måndag den 20 januari.

”Med hjälp av vår jury har vi valt ut fem finalister bland de rekordmånga nomineringar som vi har fått in. Nu är det dags för allmänheten att rösta fram vinnaren”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, som ligger bakom antipriset.

Motiveringen till årets finalister:

Pågen Brioche hamburgerbröd
”Bakat utan de karaktäristiska råvarorna”
Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, men de här bröden innehåller ingen av dessa ingredienser. Den enda egentliga skillnaden mot vanliga hamburgerbröd är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Semper gluten free Bovete & Teff mjöl
”Inte bara mjöl i påsen”
Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller olika stärkelser, fibrer och förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

Rå Blåbär
”Kallpressad fast värmebehandlad”
Både varumärket ”Rå” och produktbeteckningen ”råsaft” på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, innan den har tappats på flaska.

Alpro Cuisine soya vispbar
”Nästan ingen soja”
Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent. Istället består produkten till 25 procent av palmolja och den får sina gräddliknande egenskaper av bland annat konsistensmedel och aromämne.

Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb
”Sötad med fruktkoncentrat”
En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker – så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker.

Den 22 januari avslöjas ”vinnaren” i direktsändning i TV4.

Juryn bestod av:
Björn Bernhardson, grundare och verksamhetsledare i Äkta vara
Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter
Viola Gad, journalist
Christina Möller, matprofil och ledamot i Äkta varas styrelse
Mats-Eric Nilsson, författare/journalist och grundare av Äkta vara

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx