Fem finalister klara för Årets matbluff 2019

PUBLICERAD: 15 januari 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2019 fick Äkta vara in 162 nomineringar till Årets matbluff 2019, vilket är rekord. En jury har nu valt ut fem finalister som är med i den slutgiltiga omröstningen, som är öppen till och med måndag den 20 januari.

”Med hjälp av vår jury har vi valt ut fem finalister bland de rekordmånga nomineringar som vi har fått in. Nu är det dags för allmänheten att rösta fram vinnaren”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, som ligger bakom antipriset.

Motiveringen till årets finalister:

Pågen Brioche hamburgerbröd
”Bakat utan de karaktäristiska råvarorna”
Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, men de här bröden innehåller ingen av dessa ingredienser. Den enda egentliga skillnaden mot vanliga hamburgerbröd är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Semper gluten free Bovete & Teff mjöl
”Inte bara mjöl i påsen”
Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller olika stärkelser, fibrer och förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

Rå Blåbär
”Kallpressad fast värmebehandlad”
Både varumärket ”Rå” och produktbeteckningen ”råsaft” på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, innan den har tappats på flaska.

Alpro Cuisine soya vispbar
”Nästan ingen soja”
Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent. Istället består produkten till 25 procent av palmolja och den får sina gräddliknande egenskaper av bland annat konsistensmedel och aromämne.

Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb
”Sötad med fruktkoncentrat”
En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker – så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker.

Den 22 januari avslöjas ”vinnaren” i direktsändning i TV4.

Juryn bestod av:
Björn Bernhardson, grundare och verksamhetsledare i Äkta vara
Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter
Viola Gad, journalist
Christina Möller, matprofil och ledamot i Äkta varas styrelse
Mats-Eric Nilsson, författare/journalist och grundare av Äkta vara

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.