Chark-SM är tillbaka i charkbranschens regi

PUBLICERAD: 5 december 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Chark-SM är tillbaka i charkbranschens regi i och med att forskningsinstitutet RISE överlåter evenemanget till Kött och Charkföretagen och tidskriften Kött & Chark.

Chark-SM har arrangerats sedan 2001 och var fram till och med 2014 ett samarbete mellan RISE (tidigare SIK) och branschorganisationen Kött och Charkföretagen (KCF). 2016 och 2018 var RISE ensam arrangör, men när nästa Chark-SM hålls i Göteborg 22 oktober 2020 står KFC åter som arrangör tillsammans med tidskriften Kött & Chark.

Evenemanget har under åren vuxit sig allt större och är idag livsmedelsbranschens största mötesplats med över 500 deltagare.

”Det är väldigt glädjande att vi nu kan presentera en ny lösning för Chark-SM. Det är en oerhört viktig mötesplats för kött- och charkbranschen med hög kvalitet och framåtsyftande diskussion och produktutveckling i fokus. Vi kommer att fortsätta att utveckla Chark-SM till mötesplatsen nummer ett för kött och chark i Sverige”, säger Magnus Därth, VD på Kött och Charkföretagen.

Navet i Chark-SM är produkttävlingen, där svensktillverkade charkprodukter kvalitetsbedöms och kan få guld-, silver- och bronsomdömen. I varje klass utses även en Svensk Mästare. Förutom tävlingen ingår även en konferens, en branschmässa och bankett i evenemanget.

RISE kommer att ha ett fortsatt samarbete med KFC kring Chark-SM, berättar Carina Gatzinsky, som tidigare har varit projektledare för Chark-SM inom RISE:

”Som oberoende forskningsinstitut med expertis inom sensorik och kvalitet ska vi ta ansvar för att tävlingsdelen inom Chark-SM även fortsättningsvis håller hög nivå. Vi kommer även att samverka kring innehållet i konferensen. Däremot ser vi att arrangemanget som helhet ska drivas av branschen och därför är vi glada att de nu tar över”.

 

Senaste nytt

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Alkoholfritt vin i PET-flaska till picknicken

Lagom till picknicksäsongen släpper Spring Village två nya alkoholfria viner i en praktisk PET-flaska, som är lätt att ta med på picknicken.
spring-villag-alkoholfrinyhet

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx