Chark-SM är tillbaka i charkbranschens regi i och med att forskningsinstitutet RISE överlåter evenemanget till Kött och Charkföretagen och tidskriften Kött & Chark.
Chark-SM har arrangerats sedan 2001 och var fram till och med 2014 ett samarbete mellan RISE (tidigare SIK) och branschorganisationen Kött och Charkföretagen (KCF). 2016 och 2018 var RISE ensam arrangör, men när nästa Chark-SM hålls i Göteborg 22 oktober 2020 står KFC åter som arrangör tillsammans med tidskriften Kött & Chark.
Evenemanget har under åren vuxit sig allt större och är idag livsmedelsbranschens största mötesplats med över 500 deltagare.
”Det är väldigt glädjande att vi nu kan presentera en ny lösning för Chark-SM. Det är en oerhört viktig mötesplats för kött- och charkbranschen med hög kvalitet och framåtsyftande diskussion och produktutveckling i fokus. Vi kommer att fortsätta att utveckla Chark-SM till mötesplatsen nummer ett för kött och chark i Sverige”, säger Magnus Därth, VD på Kött och Charkföretagen.
Navet i Chark-SM är produkttävlingen, där svensktillverkade charkprodukter kvalitetsbedöms och kan få guld-, silver- och bronsomdömen. I varje klass utses även en Svensk Mästare. Förutom tävlingen ingår även en konferens, en branschmässa och bankett i evenemanget.
RISE kommer att ha ett fortsatt samarbete med KFC kring Chark-SM, berättar Carina Gatzinsky, som tidigare har varit projektledare för Chark-SM inom RISE:
”Som oberoende forskningsinstitut med expertis inom sensorik och kvalitet ska vi ta ansvar för att tävlingsdelen inom Chark-SM även fortsättningsvis håller hög nivå. Vi kommer även att samverka kring innehållet i konferensen. Däremot ser vi att arrangemanget som helhet ska drivas av branschen och därför är vi glada att de nu tar över”.