Den internationella efterfrågan på havre ökar snabbt och med en strategisk investering i kvarnverksamheten vill Fazer bli den ledande aktören inom växtbaserad mat i norra Europa.
Investeringen på 320 miljoner kronor kommer att delas lika mellan Fazer Kvarn i Lidköping och Lahti. Ett helt nytt kvarntorn byggs vid respektive kvarn, en utbyggnad som fördubblar kvarnarnas nuvarande havrekapacitet. När tillbyggnaderna är klara kommer Fazer att vara nummer ett inom havre i Norden och en av de ledande aktörerna i Europa.
”Fazer vill fortsätta att växa i norra Europa och mer än så. Dagens medvetna konsumenter värdesätter både bekvämlighet och välmående och Fazers tillväxt baseras på djupa konsumentinsikter som vi omsätter till innovativa produkter och positiva matupplevelser. Havre är ett superlivsmedel som har framgång världen över. Med vår expertis inom havre tar Fazer nu verksamheten till nästa steg”, säger Mats Liedholm, VD Fazer Sverige.
Investeringen i havrekvarnsverksamheten är ett led i Fazers tillväxtstrategi, som fokuserar på innovation och hållbara lösningar. Därför fortsätter forskningsarbetet inom havre och havrebaserade ingredienser. Fazers mål är att främja innovation över produktkategorigränser och i nära samarbete med universitet, forskningsnätverk och start-ups samt att bygga vidare på nuvarande styrkor inom forskning, utveckling och innovation.
”Expertis inom havrerelaterad kvarnverksamhet, forskning och utveckling kommer i framtiden att spela en ännu viktigare roll för att vi ska våra strategiska mål. Fördubbling av kapaciteten i båda kvarnarna kommer även att kunna skapa nya arbetstillfällen. Efterfrågan ökar snabbt på näringsrik växtbaserad mat, tillverkad av lokalt producerade råvaror, säger Mats Liedholm.