EAT-Lancet Commission får Utstickarpriset 2019

PUBLICERAD: 19 november 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Victoria Bignet, Line Gordon, Brent Loken och Maya Rebermark.

Polarbröds Utstickarpriset 2019 tilldelas rapporten The EAT-Lancet Commission, som syftar till att förändra det globala livsmedelssystemet.

EAT är organisationen som utifrån forskning verkar för att minska livsmedelssystemets klimatpåverkan med fokus på hälsosam mat. 2018 släppte EAT forskningsrapporten The EAT-Lancet Commission, som undersöker och förklarar hur vi i framtiden ska kunna förse 10 miljarder människor med hälsosam och klimatsmart mat. Bakom rapporten står bland andra Johan Rockström, professor i miljövetenskap, och Gunhild Stordalen, grundare av EAT Food Forum.

”The EAT-Lancet Commission visar på betydelsen av samarbete över disciplinära gränser för att verkligen kunna presentera rekommendationer för ett hållbart livsmedelssystem”, säger Johan Kuylenstierna, professor och jurymedlem i Utstickarpriset.

Juryns motivering:
”Att förse 10 miljarder människor med en hälsosam och hållbar kost producerad med respekt för planetens gränser är möjligt. Ett systemskifte skulle förbättra hälsa och välbefinnande för miljontals människor och tillåta oss att överlämna en livskraftig planet till kommande generationer. Årets vinnare sprider både kunskap och hopp för det viktiga arbetet med att minska matens miljöpåverkan och för att förbättra den globala folkhälsan. Vinnaren av Utstickarpriset 2019 är the EAT-Lancet Commission.”

”Det är en enorm ära att få ta emot det här priset på uppdrag av The EAT-Lancet Commission. Vi är överväldigade och tacksamma av det gensvar som rapporten fått runt om i världen och som resulterat i allt från förändrade dieter hos den enskilda individen till att länder använder de vetenskapliga målen för att sätta nya riktlinjer. Vi inser också att rapporten bara är början på en lång resa för att fixa det globala livsmedelssystemet så att det kan leverera hälsosam och hållbar mat till varenda människa på planeten”, säger Brent Loken, Director of Science Translation på EAT.

De övriga finalisterna till priset var Gapminder Foundation, en icke vinstdrivande organisation som startade med utveckling och spridning av programvara för att på ett begripligt sätt åskådliggöra statistik om mänsklighetens utveckling, samt klimataktivisten Greta Thunberg.

Sedan 2012 delar Polarbröd ut Utstickarpriset för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren tilldelas en prissumma motsvarande 100 gram guld som bidrag i sitt fortsatta arbete. I årets jury sitter professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och världsmästaren Heidi Andersson, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, Bambuser-grundaren Måns Adler tillsammans med Polarbrödsgruppens Karin Bodin.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset