Mat.se lanserar en klimatdatabas som omfattar cirka 3 000 av de av de mest köpta matvarorna. Klimatdatabasen har tagits fram i samarbete med forskningsinstitutet RISE.
Mat.se, som är en matbutik på nätet, har märkt cirka 3 000 produkter i sitt sortiment med klimattal utifrån livscykelanalyser, baserade på ett flertal parametrar, som odlingsmetod, förädlingsprocess och transport. Informationen fungerar efter samma princip som jämförelsepris i kronor/kg, genom att enheten CO2e/kg visar vad ett kilo av det valda livsmedlet motsvarar i koldioxidutsläpp. Mat.se har fokuserat på att märka produkter som köps ofta och i stor mängd.
”Med en tydlig CO2e-information i kombination med innovativa lösningar gör vi det enkelt för kunden att jämföra livsmedlens klimatpåverkan. De kunder som vill göra medvetna val kan nu påverka sin matkasses klimatavtryck under tiden man handlar. Vi är otroligt stolta över att vara först med detta”, säger Karin Jelkeby, verksamhetsansvarig på Mat.se.
Tester, som har gjorts under arbetet med databasen, visar att kunderna är beredda att ändra sina köpbeteenden för att minska matens klimatavtryck. Genom att exempelvis potatis, ris och pasta visades bredvid varandra i online-handeln, kunde konsumenterna jämföra olika produkters klimatpåverkan. Totalt sänktes matinköpens klimatpåverkan med i genomsnitt sju procent för de konsumenter som deltog i testet.
”Slår satsningen väl ut hos kunderna hoppas jag att fler kedjor kan införa motsvarande system”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, som äger Mat.se.
Arbetet med klimatinformationen och databasen har gjorts med ekonomiskt stöd av Axfoundation och Axfoods huvudägare Axel Johnson.
Klimatdatabasen har tagits fram i samarbete med forskningsinstitutet RISE.
”Livsmedel står i dag för omkring 25 procent av hushållens totala klimatavtryck, varför förändringar hos konsumenter kan göra stor skillnad. Vi vill vara med och skapa banbrytande förutsättningar för svensk livsmedelshandel och hela livsmedelssektorn och att också visa vägen internationellt när det gäller arbetet med klimatfrågan och FN:s klimatmål”, säger Thomas Angervall, enhetschef på RISE.