Mat.se lanserar klimatmärkning av 3 000 matvaror

PUBLICERAD: 13 november 2019
UPPDATERAD: 21 februari

|Göteborg Mats.se alla på avdelningen. Foto Tommy Holl

Mat.se lanserar en klimatdatabas som omfattar cirka 3 000 av de av de mest köpta matvarorna. Klimatdatabasen har tagits fram i samarbete med forskningsinstitutet RISE.

Mat.se, som är en matbutik på nätet, har märkt cirka 3 000 produkter i sitt sortiment med klimattal utifrån livscykelanalyser, baserade på ett flertal parametrar, som odlingsmetod, förädlingsprocess och transport. Informationen fungerar efter samma princip som jämförelsepris i kronor/kg, genom att enheten CO2e/kg visar vad ett kilo av det valda livsmedlet motsvarar i koldioxidutsläpp. Mat.se har fokuserat på att märka produkter som köps ofta och i stor mängd.

”Med en tydlig CO2e-information i kombination med innovativa lösningar gör vi det enkelt för kunden att jämföra livsmedlens klimatpåverkan. De kunder som vill göra medvetna val kan nu påverka sin matkasses klimatavtryck under tiden man handlar. Vi är otroligt stolta över att vara först med detta”, säger Karin Jelkeby, verksamhetsansvarig på Mat.se.

Tester, som har gjorts under arbetet med databasen, visar att kunderna är beredda att ändra sina köpbeteenden för att minska matens klimatavtryck. Genom att exempelvis potatis, ris och pasta visades bredvid varandra i online-handeln, kunde konsumenterna jämföra olika produkters klimatpåverkan. Totalt sänktes matinköpens klimatpåverkan med i genomsnitt sju procent för de konsumenter som deltog i testet.

”Slår satsningen väl ut hos kunderna hoppas jag att fler kedjor kan införa motsvarande system”, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, som äger Mat.se.

Arbetet med klimatinformationen och databasen har gjorts med ekonomiskt stöd av Axfoundation och Axfoods huvudägare Axel Johnson.

Klimatdatabasen har tagits fram i samarbete med forskningsinstitutet RISE.

”Livsmedel står i dag för omkring 25 procent av hushållens totala klimatavtryck, varför förändringar hos konsumenter kan göra stor skillnad. Vi vill vara med och skapa banbrytande förutsättningar för svensk livsmedelshandel och hela livsmedelssektorn och att också visa vägen internationellt när det gäller arbetet med klimatfrågan och FN:s klimatmål”, säger Thomas Angervall, enhetschef på RISE.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1