Bristande livsmedelskontroll kan leda till fler matförgiftningar

PUBLICERAD: 13 november 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Livsmedelskontrollen av primärproduktionen omfattar bland annat djuruppfödningar.

Livsmedelskontrollen genomförs inte alltid där den behövs som mest och det finns stora variationer mellan olika kontrollmyndigheter. Det är två av slutsatserna i Livsmedelsverkets utvärdering av den svenska livsmedelskontrollen 2018.

I utvärderingen framkommer det att kontrollen av primärproduktionen inte har levt upp till lagstiftningens krav på regelbunden kontroll av samtliga produktionsinriktningar. Kontrollen var heller inte tillräckligt riskbaserad. Bristande planering och personalbrist är några förklaringar till detta.

”I leden efter primärproduktionen, som livsmedelsindustri och försäljning, har kontrollen i högre grad varit riskbaserad. Men det finns fortfarande små kommuner, med begränsade resurser, som har svårt att genomföra sitt kontrolluppdrag fullt ut”, säger Helena Storbjörk Windahl, chef på Livsmedelsverkets Kontrolledningsavdelning.

I en intervju i Morgonekot varnar Helena Storbjörk Windahl för att den bristande kontrollen kan leda till fler utbrott av matförgiftningar. Oron gäller till exempel groddar, som har lett till stora utbrott och till och med dödsfall på kontinenten.

Idag arbetar tio personer på heltid med kontroller av primärproduktionen i hela landet, och enligt Helena Storbjörk Windahl skulle antalet behöva fördubblas. Dessutom är nio av tio kontroller föranmälda.

”Då plockar man bort sådant som skulle kunna ge anmärkningar från handläggare som kommer ut på ett besök, säger Helena Storbjörk Windahl till Ekot.

Flera åtgärder har inletts för att komma till rätta med bristerna, bland annat ett samarbetsprojekt mellan Jordbruksverket, Länsstyrelserna och Livsmedelsverket som ska leda till bättre planering av kontrollen. Från och med 2020 kommer det finnas en gemensam flerårig nationell plan för kontrollen av primärproducenter.

Läs hela utvärderingen

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)