Varje vecka slänger svenska folket i snitt 0,9 kilo ätbar mat per person, enligt Naturvårdsverket. Det motsvarar 45 kilo per person och år. Men sju av tio svenskar tror att de själva slänger mindre än snittet, enligt en Sifo-undersökning som nätbutiken Matsmart låtit göra.
”Ingen vill slänga mat, och vi kan alla bli bättre på att minska vårt matsvinn. Genom att sprida kunskap om varför matsvinn uppstår och tips på hur man undviker det tror vi att svinnet kan minska”, säger nätbutiken Matsmarts VD Karl Andersson.
En av de vanligaste orsakerna till matsvinn i hemmet är okunskap om datummärkning. Var femte svensk kan inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag, enligt en Sifo-undersökning Matsmart lät göra tidigare i år.
Frågorna som ställdes var:
Hur stort uppskattar du att det onödiga matsvinnet per person är i ditt hushåll?
•Mindre än snittet på 0,9 kilo i veckan per person: 70 procent.
•Ungefär lika stort som snittet på 0,9 kilo i veckan per person: 22 procent.
•Större än snittet på 0,9 kilo i veckan per person: 3 procent.
•Tveksam, vet ej: 5 procent.
Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”?
•Ja: 81 procent.
•Nej: 12 procent.
•Tveksam, vet ej: 6 procent.