Specialkoster gör det svårare att bjuda på middag

PUBLICERAD: 1 november 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Drygt varannan svensk tycker att det har blivit svårare att bjuda på middag på grund av olika specialdieter, det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WW ViktVäktarna. Att det däremot skulle vara svårare att själv gå på middag på grund av den egna specialkosten håller knappt någon med om.

Vegan, vegetarian, flexitarian, glutenfri, laktosfri…. Anledningarna till selektivt ätande är många och sällan har butiker och restauranger behövt ta så stor hänsyn till svenskarnas specialkost som nu.

När WW ViktVäktarna låter Sifo undersöka hur många svenskar som upplever att specialdieter gjort det svårare att bjuda på middag i dag jämfört med för tre år svarar drygt varannan (52 %) att de håller med. Däremot anser knappt var tionde (9 %) att den egna dieten eller specialkosten gör det svårare att bli bjuden på middag.

”Det här visar att vi kanske inte måste slå knut på oss själva för att tillmötesgå precis alla önskemål. Självklart ska du undvika nötter i maten om någon av gästerna är allergisk – men relativt ofta är specialkosten ett eget val, där man antingen gör ett undantag när man är bortbjuden eller helt enkelt äter av det man kan”, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 9-12 april 2019. Totalt intervjuades 1095 personer i åldern 16-79 år.

 

Senaste nytt

Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Citron, hallon och nötigt – Smakrapporten 2025 avslöjar tydliga skiften i svenskarnas smakpreferenser.
Pressbild_citron
Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

Axfood har inlett ett samarbete med Dyslexiförbundet för att öka kunskapen om läs- och skrivsvårigheter.
dyslexi
Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

CandyKings sommarnyheter nu i lösgodishyllan

CandyKing presenterar sju nya lösgodisbitar i årets sommarsortiment.
e2d0d3ef-b49c-48cd-8200-8ab0df21ae52-w_960
CandyKings sommarnyheter nu i lösgodishyllan

Ett misstag som man inte lade på locket om

Orkla Foods passade på att haka på de finska tongångarna i samband med gruppen KAJs deltagande på Eurovision Song Contest. Eller egentligen passade man inte på, det handlar om ett misstag som man valde att inte lägga locket på om.
orkla
Ett misstag som man inte lade på locket om

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår