Specialkoster gör det svårare att bjuda på middag

PUBLICERAD: 1 november 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Drygt varannan svensk tycker att det har blivit svårare att bjuda på middag på grund av olika specialdieter, det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WW ViktVäktarna. Att det däremot skulle vara svårare att själv gå på middag på grund av den egna specialkosten håller knappt någon med om.

Vegan, vegetarian, flexitarian, glutenfri, laktosfri…. Anledningarna till selektivt ätande är många och sällan har butiker och restauranger behövt ta så stor hänsyn till svenskarnas specialkost som nu.

När WW ViktVäktarna låter Sifo undersöka hur många svenskar som upplever att specialdieter gjort det svårare att bjuda på middag i dag jämfört med för tre år svarar drygt varannan (52 %) att de håller med. Däremot anser knappt var tionde (9 %) att den egna dieten eller specialkosten gör det svårare att bli bjuden på middag.

”Det här visar att vi kanske inte måste slå knut på oss själva för att tillmötesgå precis alla önskemål. Självklart ska du undvika nötter i maten om någon av gästerna är allergisk – men relativt ofta är specialkosten ett eget val, där man antingen gör ett undantag när man är bortbjuden eller helt enkelt äter av det man kan”, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 9-12 april 2019. Totalt intervjuades 1095 personer i åldern 16-79 år.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)