Anamma Formbar Färs är Årets Dagligvara 2019

PUBLICERAD: 10 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Glada vinnare från Orkla Foods Sverige tar emot priset för Årets Dagligvara 2019.

Anamma Formbar Färs från Orkla Foods Sverige har utsetts till Årets Dagligvara 2019. Den veganska färsen av sojaprotein har nått goda försäljningsframgångar i dagligvaruhandeln sedan den lanserades under 2018.

”Anamma Formbar Färs är ett tydligt bevis på hur bra det kan bli när ett större livsmedelsföretag tar vegotrenden på allvar och innoverar i takt med konsumenternas behov och efterfrågan,” säger juryns ordförande Karin Brynell, VD i Svensk Dagligvaruhandel.

Förutom utmärkelsen får Orkla Foods Sverige reklamutrymme till ett bruttovärde om 500 000 kronor i någon av sponsorn Nent Groups radiokanaler. Marknadsanalysföretaget Nielsen ger vinnaren en prischeck på 400 000 kronor att använda till deras tjänster.

Juryns motivering:
”Ökad efterfrågan på vegetariska livsmedel är ett faktum. Med sin formbara vegofärs har Orkla Foods tillfört en dimension till det vegetariska utbudet och gjort det enklare för hemmakocken att komponera och smaksätta sin egen burgare, korv eller vegorätt eller att göra klassikerna köttbullar och pannbiff på sitt eget sätt. God konsumentinsikt – check!”

Juryn bestod av:
Mikael Dahlen, professor Handelshögskolan, Karin Brynell, Svensk Dagligvaruhandel, Jörgen Friman, DLF, Anna Ekström, Nielsen, Magnus Strid, Coop Sverige, Johan Walleen, Axfood, Maria Rosendahl, Bergendahls Foods, Richard Gustafsson, Ica, Svetlana Kolesova, doktorand Handelshögskolan.

Om priset Årets Dagligvara
• Syftet med Årets Dagligvara är att uppmärksamma framgångsrika lanseringar och samtidigt inspirera branschens aktörer till innovation och produktutveckling.
• Kvantitativa data från Nielsen baserat på konsumenternas faktiska köp i butik utgör nomineringsunderlaget. En jury väger sedan in kvalitativa kriterier som innovationshöjd, hur produkten bidragit till förbättring eller förenkling för konsumenterna och om produkten ser till ett konsumentbehov som inte tidigare var uppfyllt, och utser slutligen 3-4 nominerade. 2019 var tre produkter nominerade.
• Vinnaren röstas fram av branschen under eventet Fast Moving
• Priset delas ut av branschorganisationerna DLF (Dagligvaruleverantörers Förbund) och Svensk Dagligvaruhandel samt marknadsanalysföretaget Nielsen.
• I juryn sitter representanter från handeln, industrin, Nielsen och Handelshögskolan i Stockholm.
• Årets Dagligvara 2019 sponsras av Nent Group.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Rött ljus för Östersjöströmming och torsk från Barents hav

Strömmingen i Östersjön får rött ljus i WWF:s Fiskguiden 2023 på grund av överfiske och krympande bestånd.
fiskguiden

Bryggkaffet favorit hos 7-Elevens kaffekunder

7-Eleven har kartlagt svenska storstadsbors kaffekonsumtion inför den internationella kaffedagen den 1 oktober.
7-Eleven bild

Nudging-projekt på Ica ska få fler att välja ekologiskt

Under oktober kommer ett antal Ica-butiker att jobba med så kallad nudging för att få kunderna att välja ekologiskt.
nudging

Fyra färdiga plockbrickor från Ridderheims

Ridderheims utvecklar sitt plockmatskoncept med färdiga plockbrickor i fyra smaker.
Unknown