Carlsberg Group minskar vattenanvändningen

PUBLICERAD: 7 oktober 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Carlsberg

Carlsberg Group investerar för att halvera vattenanvändningen på Fredericiabryggeriet i Danmark. Investeringen innebär även att 90 procent av det förbrukade vattnet på bryggeriet kommer att kunna återanvändas. Samtidigt kommer energianvändningen att minskas med 10 procent.

År 2017 lanserade Carlsberg det globala hållbarhetsprogrammet ”Together Towards ZERO”. Sedan dess har ambitionen varit att närma sig noll både vad gäller koldioxidutsläpp och vattenspill på bryggerierna. Målet är att halvera vattenanvändningen i ölprocessen innan år 2030.

Fredericiabryggeriet i Danmark är först ut med att få en helt ny vattenåtervinningsanläggning som kommer att minska den genomsnittliga vattenanvändningen från 2,9 liter vatten per liter öl, till 1,4 liter vatten per liter öl. Det innebär att bryggeriet blir det första som i princip har lyckats eliminera vattenspillet.

Tack vare anläggningens förmåga att producera biogas och återanvända cirkulerande varmvatten beräknas dessutom bryggeriets energianvändning att minska med tio procent.

”Detta är ett stort och nödvändigt steg för oss i arbetet mot vårt mål om att eliminera vattenspillet på våra bryggerier. Genom att återanvända 90 procent av vattnet i bryggprocessen, kommer Fredericiabryggeriet att halvera den genomsnittliga mängden vatten som används under ölbryggningen. Tack vare detta kommer vi att ha nått längre än de mål vi satt till 2030”, säger Philip Hodges, EVP, Integrated Supply Chain, Carlsberg Group.

Den moderna vattenåtervinningsanläggningen är skapad i samarbete med DRIP (the Danish partnership for Resource and Water Éfficient Industrial food Production).

”Vattenåtervinningsanläggningen på Carlsbergs bryggeri representerar ett innovativt förhållningssätt till säker återanvändning av processat vatten. Projektet introducerar nya teknologier som gör vattenförbrukningen mer hållbar genom den långa traditionen av samarbete mellan danska miljö- och livsmedelsmyndigheter och ledande danska universitet”, säger Søren Nøhr Bak, expert på teknikföretaget Niras.

 

Senaste nytt

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål

Ärtbaserad 2-i-1-produkt för matlagning och vispning

Sproud 2-i-1 Cooking/Whipping är en ny växtbaserad matlagnings- och vispprodukt för både söta och salta rätter.
952b2f9454e770fa_org

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx