Nu tar representanter från måltidsbranschen initiativ till ett framtida gastronomiskt center med fokus på restauranger och offentliga kök. Målet är att etablera ett center, där hela Sveriges matsektor kan kraftsamla och driva på utvecklingen för hållbara, hälsosamma och goda måltider med svenska råvaror.
”Om Sverige ska lyckas ställa om till en mer hållbar livsmedelskedja och skapa förändring både på restauranger och i hemmen måste kockarna och restaurangerna vara med och driva utvecklingen”, säger kocken och krögaren Fredrik Eriksson, som är en av initiativtagarna till ett nationellt gastronomiskt center.
I ett pressmeddelande skriver initiativtagarna till Nationellt gastronomiskt center:
”Utvecklingsinsatser kring livsmedel i Sverige har ökat de senaste åren genom forskningsanslag, innovationsprojekt och exportprogram. Men måltidsupplevelser eller restaurangnäringen tar sällan plats i dessa insatser. Det gör att ett glapp uppstår mellan restauranger och andra aktörer i livsmedelskedjan. För att Sverige ska få effekt i alla delar i livsmedelskedjan behövs ett nationellt gastronomiskt center där forskning, kreatörer, entreprenörer, utbildning och kapital kan mötas och tillsammans öka takten för en mer hållbar måltid i framtiden.”
Nu tar representanter från måltidsbranschen initiativ till en utvecklingsplan som ska visa vägen mot ett framtida gastronomiskt center. Utvecklingsplanen arbetas fram under hösten och lanseras i december 2019.
Bakom initiativet står, förutom Fredrik Eriksson, Menigo och Restaurangakademien i samarbete med LRF, Region Skåne/Tourism in Skåne, Stolt mat i Sörmland, Turistrådet Västsverige/Göteborg & Co, Visit Stockholm/Invest Stockholm och Visit Sweden. Utvecklingsprojektet genomförs av Sveriges Kommunikationsgrupp med Ami Hovstadius och Ulrika Hallesius.