Ärtan Ingrid på bordet efter unikt branschsamarbete

PUBLICERAD: 12 juni 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2018 startade ett samarbete mellan Coop, Food for Progress och bönderna Adam Arnesson och Emil Olsson för att ta fram goda växtbaserade produkter av svenska KRAV-märkta ärtor. Den gemensamma målbilden var riktigt god mat som driver ett hållbart svenskt jordbruk.

”Food for Progress är bildat för att skapa förändring. Vi tycker man gör det bäst genom co-creation, det vill säga syftesdriven samverkan. Det här projektet är ett tydligt exempel på hur effektfullt det kan bli när handel, förädlingsled och bönder verkligen gör saker tillsammans”, säger Jonas Borg, Head of Private Label på Food for Progress.

Efter gemensamma workshops, där flera ärtor provades, föll valet på ärtan Ingrid.

”Framtidens mat är till stor del växtbaserad och därför måste vi producera proteingrödor även i Sverige. Gula ärter odlas redan mycket i Sverige och klarar ekologisk odling men används mest som djurfoder. Vi beslöt att satsa på den gula ärtan som livsmedel”, säger Adam Arnesson.

Produkterna som tagits fram är:

Ärtstubbe – Picklad Dill: Syrligt smaksatt med traditionella sommarsmaker.

Ärtnuggets – Tandoori: En nuggets med hetta från det indiska köket.

”Det är unikt att vi jobbar med både lantbrukare och producent på det här sättet. Det är ett helt nytt arbetssätt som verkligen ger mersmak och ligger precis i linje med vad vi vill att Änglamark ska stå för”, säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop.

Ärtorna kommer från Adam Arnessons Jannelunds gård samt Emil Olssons Slätte gård. Produktionen sker på Food for Progress fabrik i Stora Levene och produkterna kommer att säljas på Coop under varumärket Änglamark för ca 24.95 kronor.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)