Ärtan Ingrid på bordet efter unikt branschsamarbete

PUBLICERAD: 12 juni 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2018 startade ett samarbete mellan Coop, Food for Progress och bönderna Adam Arnesson och Emil Olsson för att ta fram goda växtbaserade produkter av svenska KRAV-märkta ärtor. Den gemensamma målbilden var riktigt god mat som driver ett hållbart svenskt jordbruk.

”Food for Progress är bildat för att skapa förändring. Vi tycker man gör det bäst genom co-creation, det vill säga syftesdriven samverkan. Det här projektet är ett tydligt exempel på hur effektfullt det kan bli när handel, förädlingsled och bönder verkligen gör saker tillsammans”, säger Jonas Borg, Head of Private Label på Food for Progress.

Efter gemensamma workshops, där flera ärtor provades, föll valet på ärtan Ingrid.

”Framtidens mat är till stor del växtbaserad och därför måste vi producera proteingrödor även i Sverige. Gula ärter odlas redan mycket i Sverige och klarar ekologisk odling men används mest som djurfoder. Vi beslöt att satsa på den gula ärtan som livsmedel”, säger Adam Arnesson.

Produkterna som tagits fram är:

Ärtstubbe – Picklad Dill: Syrligt smaksatt med traditionella sommarsmaker.

Ärtnuggets – Tandoori: En nuggets med hetta från det indiska köket.

”Det är unikt att vi jobbar med både lantbrukare och producent på det här sättet. Det är ett helt nytt arbetssätt som verkligen ger mersmak och ligger precis i linje med vad vi vill att Änglamark ska stå för”, säger Åsa Wickholm, chef för egna varumärken på Coop.

Ärtorna kommer från Adam Arnessons Jannelunds gård samt Emil Olssons Slätte gård. Produktionen sker på Food for Progress fabrik i Stora Levene och produkterna kommer att säljas på Coop under varumärket Änglamark för ca 24.95 kronor.

 

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx