Matkasseleverantören Middagsfrid vässar sin hållbarhetsprofil. Från och med augusti kommer inga flygtransporterade råvaror att ingå i kassarna.
”Flyget gör annars gröna råvaror som frukt och grönt till något av klimatvärstingar. Därför planerar vi numera våra recept genom att helt välja bort sådana råvaror”, säger Mikael Sahlsten, affärsområdeschef för Middagsfrid.
Flygtransport används i första hand för känsliga råvaror med kort hållbarhet och som odlas på andra sidan jordklotet.
”Klimatfrågan blir allt viktigare för våra kunder. Vi komponerar därför våra recept med färska råvaror som i första hand producerats i Sverige eller som, oavsett ursprungsland, aldrig belastat klimatet med en flygtur”, säger Mikael Sahlsten.
Middagsfrid erbjuder sedan starten 2007 mat som i hög utsträckning är tillsatsfri, ekologisk, i säsong och har svenskt ursprung, bland annat används bara svenskt kött, svensk fågel och ägg från frigående höns.