Hållbar mat i fokus för nya mässan Nordic Food Industry

PUBLICERAD: 25 april 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Hållbar livsmedelsproduktion står i fokus för Nordic Food Industry som får premiär på Svenska Mässan i Göteborg 5–6 november.

”Vi vill visa hur livsmedelsindustrin kan producera mat på ett mer hållbart sätt, vi vill visa upp konkreta lösningar och innovationer, det påverkar ju oss alla som konsumenter, säger Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan, som lanserar den helt nya mötesplatsen Nordic Food Industry.

Nordic Food Industry har ambitionen att lyfta fram ny forskning och utveckling på området, bland annat kring hur man kan höja näringsvärden i maten, minska energiförbrukningen, producera smart och använda smartare förpackningar. Samtidigt blir mässan en del i ett större samarbete med en rad aktörer, där den ”gröna tråden” är hållbarhet, med tonvikt på hållbar mat och hållbara livsmedel.

Till exempel utdelas Göteborgs Stads miljöpris WIN WIN Gothenburg Sustainability Award på Göteborgsoperan den 31 oktober. Det går i år till en aktör – än så länge hemlig – med en direkt koppling till hållbar mat.

Andra delar i projektet är Framtidsveckan i Göteborg i Studiefrämjandets regi, som i år fokuserar på hållbar mat, och Act Sustainable, hållbarhetsveckan för studenter, där bland annat Göteborgs Universitet och Chalmers är partners.

Annika Persson hoppas på att samarbetet ska få stort genomslag:

”Vi marknadsför initiativen tillsammans och tänker exponera varandra på de olika mötesplatserna, för att informera om vad som sker på olika ställen. Tanken är att tillsammans kunna ge hållbarhetsfrågorna ett ordentligt lyft.”

”Startskottet går i år, men vår förhoppning är att projektet ska bli återkommande, få fler partners och bli ännu större. Från mässans sida har vi en tydlig ambition: vi vill föra de här frågorna vidare ut i samhället och göra dem mer tillgängliga för alla människor.”

Läs mer om Nordic Food Industry

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1