Hållbar livsmedelsproduktion står i fokus för Nordic Food Industry som får premiär på Svenska Mässan i Göteborg 5–6 november.
”Vi vill visa hur livsmedelsindustrin kan producera mat på ett mer hållbart sätt, vi vill visa upp konkreta lösningar och innovationer, det påverkar ju oss alla som konsumenter, säger Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan, som lanserar den helt nya mötesplatsen Nordic Food Industry.
Nordic Food Industry har ambitionen att lyfta fram ny forskning och utveckling på området, bland annat kring hur man kan höja näringsvärden i maten, minska energiförbrukningen, producera smart och använda smartare förpackningar. Samtidigt blir mässan en del i ett större samarbete med en rad aktörer, där den ”gröna tråden” är hållbarhet, med tonvikt på hållbar mat och hållbara livsmedel.
Till exempel utdelas Göteborgs Stads miljöpris WIN WIN Gothenburg Sustainability Award på Göteborgsoperan den 31 oktober. Det går i år till en aktör – än så länge hemlig – med en direkt koppling till hållbar mat.
Andra delar i projektet är Framtidsveckan i Göteborg i Studiefrämjandets regi, som i år fokuserar på hållbar mat, och Act Sustainable, hållbarhetsveckan för studenter, där bland annat Göteborgs Universitet och Chalmers är partners.
Annika Persson hoppas på att samarbetet ska få stort genomslag:
”Vi marknadsför initiativen tillsammans och tänker exponera varandra på de olika mötesplatserna, för att informera om vad som sker på olika ställen. Tanken är att tillsammans kunna ge hållbarhetsfrågorna ett ordentligt lyft.”
”Startskottet går i år, men vår förhoppning är att projektet ska bli återkommande, få fler partners och bli ännu större. Från mässans sida har vi en tydlig ambition: vi vill föra de här frågorna vidare ut i samhället och göra dem mer tillgängliga för alla människor.”
Läs mer om Nordic Food Industry