Färdigmatsproducenten Carolines Kök har fasat ut all palmolja ur sina produkter och uppmanar nu andra livsmedelsföretag att sluta använda palmolja.
”Det var utmanande och krångligt att eliminera palmoljan ur våra produkter, men det gick. Och vi har inte behövt höja priserna”, säger Cecilia Arneving, VD på Carolines Kök.
”Det finns i dag inte något system som fyller våra krav för hållbarhet och etik, därför har vi bestämt oss för att avstå från palmoljan och vi hoppas att vi kan inspirera våra kollegor i andra livsmedelsföretag att följa efter.”
Carolines Kök är en av Sveriges största leverantörer av färsk färdigmat. Under perioden oktober 2016 till september 2018 har företaget metodiskt fasat ut all palmolja ur produktionen. Beslutet grundar sig i att det, trots industrins och WWF:s RSPO-certifiering (Roundtable on Sustainable Palm Oil), inte finns ett säkert system för att försäkra sig om god hållbarhet och etik. I ett pressmeddelande skriver företaget att man har varit väl medveten om palmoljans positiva egenskaper och de arbetstillfällen den genererar i produktionsländerna, men att man också ser de stora nackdelarna som även finns hos den RSPO-certifierade palmoljan.
Cecilia Arneving säger att utmaningarna har varit stora, men att den allra sista delen nu är avslutad. Den gällde den mikroskopiska mängd palmolja som finns i de buljonger som företaget köpte in. När dessa ersattes var man tvungen att smaktesta och göra om recepten för alla rätter som innehåller buljong, eftersom den nya buljongen har annorlunda smakegenskaper.
”Nu är arbetet genomfört och vi ser med stolthet fram emot att få redovisa hur det här arbetet har gått till, att det är möjligt och att upplysa miljömedvetna konsumenter om att det finns palmoljefria alternativ. Och kanske viktigast, inspirera våra kollegor i andra livsmedelsföretag att följa efter”, säger Cecilia Arneving.