Carolines Kök uppmanar branschen att ta bort palmolja

PUBLICERAD: 18 februari 2019
UPPDATERAD: 21 februari

|Cecilia Arneving, VD på Carolines Kök.||

Färdigmatsproducenten Carolines Kök har fasat ut all palmolja ur sina produkter och uppmanar nu andra livsmedelsföretag att sluta använda palmolja.

”Det var utmanande och krångligt att eliminera palmoljan ur våra produkter, men det gick. Och vi har inte behövt höja priserna”, säger Cecilia Arneving, VD på Carolines Kök.

”Det finns i dag inte något system som fyller våra krav för hållbarhet och etik, därför har vi bestämt oss för att avstå från palmoljan och vi hoppas att vi kan inspirera våra kollegor i andra livsmedelsföretag att följa efter.”

Carolines Kök är en av Sveriges största leverantörer av färsk färdigmat. Under perioden oktober 2016 till september 2018 har företaget metodiskt fasat ut all palmolja ur produktionen. Beslutet grundar sig i att det, trots industrins och WWF:s RSPO-certifiering (Roundtable on Sustainable Palm Oil), inte finns ett säkert system för att försäkra sig om god hållbarhet och etik. I ett pressmeddelande skriver företaget att man har varit väl medveten om palmoljans positiva egenskaper och de arbetstillfällen den genererar i produktionsländerna, men att man också ser de stora nackdelarna som även finns hos den RSPO-certifierade palmoljan.

Cecilia Arneving säger att utmaningarna har varit stora, men att den allra sista delen nu är avslutad. Den gällde den mikroskopiska mängd palmolja som finns i de buljonger som företaget köpte in. När dessa ersattes var man tvungen att smaktesta och göra om recepten för alla rätter som innehåller buljong, eftersom den nya buljongen har annorlunda smakegenskaper.

”Nu är arbetet genomfört och vi ser med stolthet fram emot att få redovisa hur det här arbetet har gått till, att det är möjligt och att upplysa miljömedvetna konsumenter om att det finns palmoljefria alternativ. Och kanske viktigast, inspirera våra kollegor i andra livsmedelsföretag att följa efter”, säger Cecilia Arneving.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado