Under hösten har Livsmedelsverket genomfört en undersökning om klimatanpassning i livsmedelsföretag som en del av pilotprojektet Klimatanpassa limpan.
55 företag från olika branscher och fem branschorganisationer besvarade frågor om hur de ser på klimatförändringarna, vilka konsekvenser klimatförändringarna kan ha för deras verksamheter, hur de arbetar med klimatanpassning samt vilket stöd de behöver från Livsmedelsverket för att komma vidare i arbetet med klimatanpassning.
Resultaten visar att företagen ser klimatförändringarna som ett hot, framför allt bedömer företagen och branschorganisationerna att tillgången och kvaliteten på råvaror och insatsvaror kan försämras. Det finns behov av stöd från Livsmedelsverket för att företagen ska komma vidare i sitt arbete. Företagen upplever att de behöver mer kunskap om hur livsmedelssektorn påverkas av ett förändrat klimat samt verktyg för att hitta och prioritera åtgärder.
Resultat från undersökningen: Hur kan klimatförändringarna påverka livsmedelsföretag och hur kan Livsmedelsverket stödja klimatanpassning?