SLU-forskare ska göra matolja av sågspån med hjälp av jäst

PUBLICERAD: 13 december 2018
UPPDATERAD: 21 februari


När forskningsrådet Formas häromveckan meddelade vilka som får bidrag ifrån Nationella forskningsprogrammet för livsmedel gick 7,5 miljoner kronor till SLU:s projekt ”Ätbart trä – förädla lignocellulosa till värdefulla livsmedelsingredienser genom mikrobiell fermentering”.

”Syftet med vårt projekt är att omvandla restprodukter från jord- och skogsbruk, till exempel halm, flis och sågspån, till värdefull olja och andra föreningar med hjälp av fettinlagrande jästsvampar” , berättar projektledaren Volkmar Passot i ett pressmeddelande.

De jästsvampar som är intressanta för projektet kan lagra in stora mängder olja i cellerna – mer än 60 procent av torrvikten. De producerar också karotenoider och ytaktiva ämnen (biosurfaktanter), som är mycket värdefulla som livsmedelsingredienser, men också i andra sammanhang.

För att få fram ett substrat som jästen kan odlas i måste råvaran behandlats i flera steg, bland annat med enzymer för att påskynda nedbrytningen av lignocellulosa. Att den här typen av jäsning kan ge en oljeråvara som kan användas i foder till odlad fisk har forskarna redan visat. Vad de ska göra nu är att förfina och effektivisera produktionsprocessen och att undersöka faktorer som har med livsmedelssäkerhet att göra.

”Vi kommer att undersöka vilka odlingsbetingelser sådana här jästsvampar behöver för att ge optimalt utbyte. Vi behöver också utveckla en ny, miljövänlig metod att rena fram oljor och andra ämnen”, berättar Volkmar Passoth.

I projektet ska det också tas fram exempel på livsmedel och foder som innehåller jästbaserade ingredienser. Dessa ska sedan utvärderas genom olika toxikologiska analyser. Slutligen ska det göras systemanalyser som belyser produktionen ur hållbarhetssynpunkt.

”Projektet har en stark koppling till SLU: s verksamhetsidé och det kan ses som ett bidrag i vår strävan att göra Sverige oberoende av fossila resurser. Vi har redan i dag ett aktivt samarbete med livsmedelsindustrin, och vi samarbetar gärna med fler”, säger Volkmar Passoth.

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland