När forskningsrådet Formas häromveckan meddelade vilka som får bidrag ifrån Nationella forskningsprogrammet för livsmedel gick 7,5 miljoner kronor till SLU:s projekt ”Ätbart trä – förädla lignocellulosa till värdefulla livsmedelsingredienser genom mikrobiell fermentering”.
”Syftet med vårt projekt är att omvandla restprodukter från jord- och skogsbruk, till exempel halm, flis och sågspån, till värdefull olja och andra föreningar med hjälp av fettinlagrande jästsvampar” , berättar projektledaren Volkmar Passot i ett pressmeddelande.
De jästsvampar som är intressanta för projektet kan lagra in stora mängder olja i cellerna – mer än 60 procent av torrvikten. De producerar också karotenoider och ytaktiva ämnen (biosurfaktanter), som är mycket värdefulla som livsmedelsingredienser, men också i andra sammanhang.
För att få fram ett substrat som jästen kan odlas i måste råvaran behandlats i flera steg, bland annat med enzymer för att påskynda nedbrytningen av lignocellulosa. Att den här typen av jäsning kan ge en oljeråvara som kan användas i foder till odlad fisk har forskarna redan visat. Vad de ska göra nu är att förfina och effektivisera produktionsprocessen och att undersöka faktorer som har med livsmedelssäkerhet att göra.
”Vi kommer att undersöka vilka odlingsbetingelser sådana här jästsvampar behöver för att ge optimalt utbyte. Vi behöver också utveckla en ny, miljövänlig metod att rena fram oljor och andra ämnen”, berättar Volkmar Passoth.
I projektet ska det också tas fram exempel på livsmedel och foder som innehåller jästbaserade ingredienser. Dessa ska sedan utvärderas genom olika toxikologiska analyser. Slutligen ska det göras systemanalyser som belyser produktionen ur hållbarhetssynpunkt.
”Projektet har en stark koppling till SLU: s verksamhetsidé och det kan ses som ett bidrag i vår strävan att göra Sverige oberoende av fossila resurser. Vi har redan i dag ett aktivt samarbete med livsmedelsindustrin, och vi samarbetar gärna med fler”, säger Volkmar Passoth.