Lördagen 24 november samlas 45 lokala producenter på mässan Skånska Drycker för att manifestera den rekordartade utvecklingen i dryckesbranschen. Platsen blir nystartade Folk, Mat & Möten och restaurang Mat, som drivs av kocken Titti Qvarnström.
”Det bubblar verkligen i Skåne just nu. Vi har samlat alla de mest ambitiösa och intressanta producenterna, som kommer att bjuda på det bästa av det som odlas och produceras här i regionen. Att satsa på enbart skånska drycker på en mässa är unikt, säger Titti Qvarnström.
Mässan Skånska Drycker vill visa på bredden och potentialen och där är alkoholfritt lika intressant som alkoholhaltiga drycker. Utställarna producerar allt från vin, öl, cider, destillat, must, kombucha och läsk.
”Aldrig tidigare har det funnits så mycket spännande dryckesprodukter här i regionen”, menar Carina Olofsson Gavelin, sommelier och en av initiativtagarna bakom mässan, tillsammans med Jakob Thomsgård på Skånes Dryckesproducenter och Anna Lind Lewin på Livsmedelsakademin.
”Det är en riktig dryckesboom i Skåne just nu. Vi vill lyfta de nyetablerade producenterna och bidra till att skapa nya vägar till marknaden. Det finns ett stort intresse för lokal produktion av vin, must och hantverksöl – men det är inte alltid lätt att nå ut till konsument. På mässan får alla chansen att prova sig fram till nya lokala favoriter”, säger Anna Lind Lewin som detta år driver projektet Pilot Dryck på Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne.
På programmet står även provningar och föreläsningar.
Carina Malm