EU:s fiskeministrar har enats om kvoter för fisket av torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta i Östersjön 2019. Beslutet innebär minskade kvoter för fyra bestånd, bland annat torsk i östra Östersjön, medan kvoten för torsk i västra Östersjön ökar kraftigt.
Vid mötet i ministerrådet togs även ett helhetsgrepp för att komma åt felrapporteringen om lax i Östersjön. I ett gemensamt uttalande åtar sig Östersjöländerna och kommissionen att eliminera all felrapportering och illegalt laxfiske från och med den 1 januari 2019. Dessutom förbjuds öringfiske utanför 4 nautiska mil, i syfte att ytterligare försvåra felrapportering av lax som öring.
”Vad gäller utfallet för lax i hela Östersjön är jag riktigt nöjd med resultatet, då vi för första gången tar ett helhetsgrepp om laxförvaltningen och får med oss de andra länderna på en försiktig TAC och dessutom tar itu med det ”tjuvfiske” som enligt ICES förekommer i vissa länder. Detta är något som jag, tillsammans med min finska kollega, har jobbat för i många år och jag är särskilt glad att vi kunde få det på plats under vårt svenska ordförandeskap i det regionala forumet Baltfish”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som ledde den svenska delegationen.
”Tyvärr kom vi inte helt i mål med torsk i östra Östersjön, men jag kommer att fortsätta göra vad jag kan för att komma till rätta med den problematik och de utmaningar som vi har med det beståndet.”
Beslutet om fiskekvoter i Östersjön 2019 ligger i linje med EU:s gemensamma fiskeripolitik och Östersjöplanen. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har under processen som föregått rådsmötet bidragit med underlag till förhandlingarna.
”Det var långa och intensiva förhandlingar där medlemsländerna stod långt ifrån varandra i flera frågor. Vi ser med tillförsikt på att ländernas lyckades nå ett resultat och att förutsättningarna för 2019 års fiske nu är klara”, säger Gry Sagebakken, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Beslutade fiskemöjligheter för Östersjön för 2019, i procent jämfört med 2018 (TAC = totalt tillåten fångstmängd):
Torsk, östra Östersjön: en sänkning av TAC med ca 15 %
Torsk, västra Östersjön: en ökning av TAC med ca 70%
Lax, centrala Östersjön: oförändrad TAC +/- 0 %
Lax, Finska Viken: en sänkning av TAC med ca 3 %
Skarpsill: en ökning av TAC med ca 3 %
Sill, västra Östersjön: en sänkning av TAC med ca 48 %
Sill, centrala Östersjön: en sänkning av TAC med ca 26 %
Sill, Rigabukten: en ökning av TAC med 7 %
Sill, Bottenhavet och Bottenviken: en sänkning av TAC med ca 7 %
Rödspätta: en ökning av TAC med 43 %
Carina Malm