För att sänka produktionskostnaderna har Arla beslutat att lägga ner mejeriet i Boxholm och flytta produktionen till Östersund. Genom flytten räknar Arla med att spara runt 14 miljoner kronor per år.
Under 2018 inledde Arla ett förändrings- och effektiviseringsprogram för att sänka produktionskostnaderna. Totalt ska fyra miljarder kronor sparas fram till år 2020. Målet uppges vara att kunna betala ett högre pris för mjölken.
”För att kunna möta den hårda priskonkurrensen är det viktigt att vi fortsätter arbetet för att producera mer effektivt, samtidigt som vi bevarar de unika smakerna som de svenska Arlaostarna representerar”, skriver Arla i ett pressmeddelande.
Under de senaste åren har Arla investerat i utökad produktion på Östersunds mejeri.
Genom att flytta osttillverkningen från Boxholm till Östersund räknar Arla med att spara cirka 14 miljoner kronor per år.
”Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Det är viktigt att påpeka att vi i Boxholm har duktig och engagerad personal som producerar en god ost. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna. Detta har varit framgångsreceptet för kooperativet Arla i över 100 år, och så kommer vi att fortsätta driva verksamheten”, säger Erik Bratthall presschef Arla Sverige.
Under 2018 investerar Arla ungefär 100 miljoner kronor i den svenska ostproduktionen. Det handlar om ny produktion, nya produkter samt effektivisering av befintlig produktion. I Götene investeras drygt 60 miljoner i en ny förpackningslösning, Falbygdens Ost bygger ut lager och mognadsanläggningar och i Kvibille har ett nytt mognadslager öppnats.
Carina Malm