Stockholms-baserade Urban Deli ersätter all köttfärs i sin färdiglagade lasagne och bolognese med en växtbaserad färs av svenskodlade balj- och oljeväxter.
”Genom att ersätta köttfärsen i våra storsäljare på färdigmatssidan med baljväxtfärsen, vill vi göra det enklare för fler att våga sig på ett proteinskifte samt välja svenskodlat och hälsosamt”, säger Jesper Weidlitz, VD Urban Deli.
Baljväxtfärsen består av sötlupin, åkerböna, gråärt, raps och salt och innehåller ingen soja, till skillnad från många andra köttersättningar. Råvarorna har heller inte processats genom texturering eller extrudering.
Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm, en testgård och ett utvecklingscentrum för hållbara livsmedel, som drivs av Axfoundation. Ett av Torsåkers fokusområden är svenskodlade proteingrödor, och provodling av ett antal baljväxter har resulterat i baljväxtfärsen. Viktiga parametrar i utvecklingen var att råvarorna skulle vara svenska, klimatsmarta och innehålla minst lika mycket näring som köttfärs. Baljväxtfärsen uppges innehålla mer kostfiber än kött och har även ett lågt GI.
”Svenskt gräsuppfött kött har många fördelar. Men nästan hälften av allt kött som konsumeras i Sverige är importerat och ofta uppfött på kraftfoder. Vi skulle gärna byta ut det köttet mot svenskodlade baljväxter. Vi är också mycket angelägna om att de svenska lantbrukarna ska få bra betalt för sina grödor så att de har marginaler för utveckling och innovation,” säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation.
Förutom i den kylda färdigmaten kommer även vissa rätter i Urban Delis restaurangmeny att innehålla baljväxtfärs. Fem procent av försäljningspriset per såld förpackning går tillbaka till forskning och innovation kring svenska baljväxter.
Carina Malm