Urban Deli lanserar växtbaserad färs av svenska baljväxter

PUBLICERAD: 7 oktober 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Stockholms-baserade Urban Deli ersätter all köttfärs i sin färdiglagade lasagne och bolognese med en växtbaserad färs av svenskodlade balj- och oljeväxter. 
”Genom att ersätta köttfärsen i våra storsäljare på färdigmatssidan med baljväxtfärsen, vill vi göra det enklare för fler att våga sig på ett proteinskifte samt välja svenskodlat och hälsosamt”, säger Jesper Weidlitz, VD Urban Deli.

Baljväxtfärsen består av sötlupin, åkerböna, gråärt, raps och salt och innehåller ingen soja, till skillnad från många andra köttersättningar. Råvarorna har heller inte processats genom texturering eller extrudering.

Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm, en testgård och ett utvecklingscentrum för hållbara livsmedel, som drivs av Axfoundation. Ett av Torsåkers fokusområden är svenskodlade proteingrödor, och provodling av ett antal baljväxter har resulterat i baljväxtfärsen. Viktiga parametrar i utvecklingen var att råvarorna skulle vara svenska, klimatsmarta och innehålla minst lika mycket näring som köttfärs. Baljväxtfärsen uppges innehålla mer kostfiber än kött och har även ett lågt GI.

”Svenskt gräsuppfött kött har många fördelar. Men nästan hälften av allt kött som konsumeras i Sverige är importerat och ofta uppfött på kraftfoder. Vi skulle gärna byta ut det köttet mot svenskodlade baljväxter. Vi är också mycket angelägna om att de svenska lantbrukarna ska få bra betalt för sina grödor så att de har marginaler för utveckling och innovation,” säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation.

Förutom i den kylda färdigmaten kommer även vissa rätter i Urban Delis restaurangmeny att innehålla baljväxtfärs. Fem procent av försäljningspriset per såld förpackning går tillbaka till forskning och innovation kring svenska baljväxter.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd

Första trendrapporten om svenskt öl

Hur ser framtiden ut för svenskt öl? Vilka trender präglar branschen 2025? Beernews presenterar Sveriges första trendrapport om öl.
Skärmavbild 2025-01-14 kl. 08.53.14

Consivo köper dansk livsmedelsdistributör

Consivo Group har förvärvat danska livsmedelsdistributören L’Italia Buona och kan nu erbjuda sina tjänster på alla fyra nordiska huvudmarknader.
Bild 1 Pasta