Ny studie bekräftar att fullkorn skyddar mot diabetes typ 2

PUBLICERAD: 5 september 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Det har länge varit känt att fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes – det man tidigare kallade ”åldersdiabetes” – men man har inte vetat om det är skillnad mellan olika fullkornsprodukter och sädesslag. Det har också varit oklart hur höga intag av fullkorn, som minskar risken för diabetes. Detta har nu undersökts av forskare på Chalmers och Cancerinstitutet i Köpenhamn i en studie på 55.000 deltagare som har följts under 1,5 år.

”Hittills har de flesta liknande undersökningar gjorts i USA. Där äter man främst fullkorn från vete. Vi ville ta reda på om det finns skillnader mellan de olika spannmålssorterna, vilket man hade kunnat vänta sig, eftersom de innehåller olika mängd och typer av kostfibrer och bioaktiva ämnen, som har visats påverka riskfaktorer för typ 2-diabetes olika”, säger Rikard Landberg, professor i livsmedel och hälsa på Chalmers och senior forskare i studien.

Studien, som är gjord på danskar, visar att det inte spelar någon roll vilken fullkornsprodukt eller spannmålssort man äter – rågbröd, havregrynsgröt eller müsli, däremot är mängden viktig. Deltagarna delades in i fyra grupper beroende på fullkornsintag. Andelen, som drabbades av typ 2-diabetes, var lägst i gruppen med det högsta intaget och ökade för varje grupp med lägre intag. I gruppen med den högsta konsumtionen, dvs minst 50 gram per dag, vilket motsvarar en portion havregrynsgröt och en skiva fullkornknäckebröd, var diabetesrisken 34 procent lägre för män och 22 procent lägre för kvinnor, än i gruppen med lägst intag.
 
”Det är ovanligt att kunna undersöka ett så stort spann, när det gäller dosen av fullkorn. Skandinavien ligger väldigt högt, när det gäller fullkornskonsumtion. Om man hade delat in amerikanska deltagare i fyra grupper så hade den grupp, som åt mest fullkorn, konsumerat samma mängd som den grupp som åt minst fullkorn i Danmark. När det gäller Europa så är fullkornskonsumtionen högst i Skandinavien, och lägst i Spanien och Italien”, säger Rikard Landberg.

Vid en jämförelse med andra livsmedel visar studien att fullkorn är ett av de viktigaste livsmedlen för att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes. Även kaffe och frånvaro av rött kött minskar risken i motsvarande grad. 

”Våra resultat ligger i linje med kostråden, som rekommenderar att man byter ut livsmedel med vitt mjöl mot fullkorn. Då får man en dubbel hälsovinst – vitt mjöl har vissa negativa effekter på hälsan, medan fullkorn har flera positiva effekter, utöver skyddet mot typ 2-diabetes”, säger Rikard Landberg.

Fullkorn innebär att alla delar av spannmålskärnan finns med: skalet, grodden och frövitan. De som undviker spannmål, till exempel följer en LCHF-diet, går således miste om de positiva hälsoeffekterna av fullkorn. Rikard Landberg anser att spannmål, och kolhydrater generellt, inte ska uteslutas i kosten.

”Kolhydrater är en väldigt varierad grupp av näringsämne,n som innefattar både socker, stärkelse och kostfibrer. Vi borde diskutera dessa mer var för sig och inte slå ihop dem till en grupp, eftersom de har helt olika effekter på vår fysiologi och hälsa. När det gäller fullkorn är forskningsresultaten entydiga; det finns inte en enda studie som visar negativa hälsoeffekter, bland de många stora studier som har gjorts i varierande befolkningsgrupper runt om i världen.”

Läs den vetenskapliga studien HÄR

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2