Teknologi som har potential att rädda världens bin

PUBLICERAD: 12 augusti 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Svenska startup-bolaget BeeScanning tar upp kampen för att rädda världens bin med sin nya teknologi, som gör att biodlare kan bekämpa kvalster med hjälp av sin smartphone. 

En av binas värsta fiender är ett kvalster, Varroa Destructor, som tar död på bin och yngel. Biodlaren Bengt Lagerman har tillsammans med sitt team inom BeeScanning tagit fram en lösning på problemet, som involverar biodlarens egen smartphone – en AI-baserad app som hittar kvalstret och möjliggör att bisamhället kan räddas i tid.

”Jag tog bilder för att analysera bidrottningens prestation och upptäckte då parasiten varroa, när jag undersökte stillbilderna på datorn. Manuell granskning skulle ta väldigt mycket tid, då kom jag på att kombinationen av bildigenkänning och det faktum att nästan alla idag har en smartphone skulle kunna hjälpa många biodlare”, säger Bengt Lagerman i ett pressmeddelande.

Allt biodlaren behöver göra är att ta en bild med sin telefon och genast analysera bilden för att med hjälp av BeeScannings teknologi kunna upptäcka kvalstret i tid. 

I Venture Cups regionfinal i Stockholm vann startup-bolaget priset Top Tech, vilket innebär att teamet får 50.000 kronor och en biljett till fortsatt tävling i Sverige-finalen. Teamet vann dessutom priset Visual Sweden Award och därmed ytterligare 50.000 kronor.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.