
Det nya projektet EcoOyster utforskar hur kommersiellt fiske av invasiva stillahavsostron kan bidra till ekologisk restaurering och samtidigt skapa nya affärsmöjligheter inom blå mat och hållbara material.
Det invasiva stillahavsostronet sprider sig snabbt längs svenska västkusten och bildar täta bestånd som tränger undan andra arter och förändrar ekosystemen. Samtidigt är ostronen en möjlig resurs med högt marknads- och näringsvärde.
– Vi ser stor potential i att förena miljönytta med innovativ användning av ostronen som resurs. Genom att utveckla effektiva skördemetoder och cirkulära lösningar för hur ostronen tas till vara kan vi bidra till både naturvård och nya affärsmöjligheter, säger Elisabet Henriksson på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är projektledare för EcoOyster.
Tidigare forskning inom IVL:s projekt DynamO har visat att storskalig borttagning av stillahavsostron både är kostsamt och svårt att genomföra med enbart offentliga medel. EcoOyster undersöker därför hur kommersiella intressen och tekniska innovationer kan bli en del av lösningen.
Projektet utvecklar metoder för storskalig skörd med grävmaskin, separationsprocesser för ostronkött och skal samt nya användningsområden för de insamlade råvarorna. Parallellt utforskas hur ostron kan ingå i framtidens livsmedelsprodukter genom tester hos kockar och produktutvecklare.
– Stillahavsostronet är både en ekologisk utmaning och en möjlig resurs. Vårt arbete handlar om att ta fram kunskap och verktyg för att kunna hantera arten på ett hållbart sätt, säger Elisabet Henriksson.
Första skörden gav värdefulla insikter
I november genomförde projektet en storskalig ostronskörd med grävmaskin tillsammans med företaget Hamn och Sjö Väst AB på platser med varierande förutsättningar i Bohuslän.
– Det var intressant att se hur metoden fungerade i olika miljöer, från steniga stränder till mjuka bottnar. Skörden gav oss värdefull kunskap inför kommande tester och möjligheter att skala upp metoden, säger Elisabet Henriksson.
Efter skörden transporterades ostronen till Ecopelag i Västervik för att testas i deras tryckkokningsanläggning. Processen, som vanligtvis används för att separera kött och skal på små blåmusslor från Östersjön, anpassades för att fungera på betydligt större ostron.
Nästa steg var tester hos HPP Nordic i Tumba, där ostronen behandlades under mycket högt tryck för att separera kött från skal utan att tillaga dem. Resultatet blev lättöppnade och välsmakande ostron som nu kan utvärderas vidare i projektet.
Ska testas av kockar
Ostronen ska nu testas av kockar och produktutvecklare hos Axfoundation, som undersöker hur råvaran bäst kan användas i nya livsmedelsprodukter. EcoOyster samarbetar även med kockstudenter som ska utforska ostronens kulinariska möjligheter och ta fram nya recept.
– Genom samarbeten med både erfarna kockar och kockstudenter får vi en bred bild av ostronens möjliga användningsområden, och hoppas skapa intresse och debatt kring denna invasiva arts potential som hållbar råvara. Vi hoppas att detta ska bidra till skapandet av nya produkter och ökad kunskap om hur invasiva arter kan användas i framtidens sjömat, säger Elisabet Henriksson.





