
Inför lutfisksäsongen och Lutfiskens dag den 31 oktober vill Skärhamns Frys lyfta lutfiskens mångsidighet med ett innovativt lutfiskrecept, framtaget tillsammans med kocken Katja Palmdahl.
Lutfisken är en av Sveriges äldsta bevarade mattraditioner, med rötter som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Traditionen tros ha funnits i Sverige sedan 1500-talet och lutfisk har i hundratals år varit en självklar festmåltid under årets alla högtider.
Skärhamns Frys på västkustön Tjörn har förädlat långa till lutfisk i över 130 år och är idag Sveriges enda och världens största lutfiskproducent.
Processen startar redan i januari, då färsk, krokfångad och MSC-certifierad långa börjar köpas in. Arbetet med att filéa och torka fisken pågår under hela våren och i augusti tar lutningsprocessen vid. Efter ungefär fyra veckor är lutfisken klar och kan rullas ut till butikernas kyldiskar.
– Lutfisk är ett hantverk med lång tradition, som länge fört samman människor. Vi vill fortsätta att bevara kunskapen och hantverket samt skapa gemenskap runt festborden för kommande generationer, säger Kristin Nowak, försäljningschef på Skärhamns Frys.
”En råvara som väcker känslor”
För att visa på lutfiskens mångsidighet har Skärhamns Frys i samarbete med kocken Katja Palmdahl tagit fram receptet ”Lutfisk med rökigt tångsalt” inför Lutfiskens dag som i år firas den 31 oktober.
– Lutfisk är en råvara som väcker känslor. För vissa är det en självklar jultradition, för andra en helt ny smakupplevelse. Lutfisken behöver inte bara höra julen till – det är en mångsidig och fantastisk råvara som kan njutas på många olika sätt, säger Katja Palmdahl.
 
				




