Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

PUBLICERAD: 31 oktober 2025
UPPDATERAD: 31 oktober
Skärhamns Frys och kocken Katja Palmdahl har tagit fram receptet receptet ”Lutfisk med rökigt tångsalt” inför Lutfiskens dag som i år firas den 31 oktober. Foto: Pressbild

Inför lutfisksäsongen och Lutfiskens dag den 31 oktober vill Skärhamns Frys lyfta lutfiskens mångsidighet med ett innovativt lutfiskrecept, framtaget tillsammans med kocken Katja Palmdahl.   

Lutfisken är en av Sveriges äldsta bevarade mattraditioner, med rötter som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Traditionen tros ha funnits i Sverige sedan 1500-talet och lutfisk har i hundratals år varit en självklar festmåltid under årets alla högtider.

Skärhamns Frys på västkustön Tjörn har förädlat långa till lutfisk i över 130 år och är idag Sveriges enda och världens största lutfiskproducent.

Processen startar redan i januari, då färsk, krokfångad och MSC-certifierad långa börjar köpas in. Arbetet med att filéa och torka fisken pågår under hela våren och i augusti tar lutningsprocessen vid. Efter ungefär fyra veckor är lutfisken klar och kan rullas ut till butikernas kyldiskar.

– Lutfisk är ett hantverk med lång tradition, som länge fört samman människor. Vi vill fortsätta att bevara kunskapen och hantverket samt skapa gemenskap runt festborden för kommande generationer, säger Kristin Nowak, försäljningschef på Skärhamns Frys.

”En råvara som väcker känslor”
För att visa på lutfiskens mångsidighet har Skärhamns Frys i samarbete med kocken Katja Palmdahl tagit fram receptet ”Lutfisk med rökigt tångsalt” inför Lutfiskens dag som i år firas den 31 oktober.

– Lutfisk är en råvara som väcker känslor. För vissa är det en självklar jultradition, för andra en helt ny smakupplevelse. Lutfisken behöver inte bara höra julen till – det är en mångsidig och fantastisk råvara som kan njutas på många olika sätt, säger Katja Palmdahl.

Senaste nytt

Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

För tredje året i rad stödjer Skånemejerier kampen mot prostatacancer genom sin medverkan i Mustaschkampen.
Varje-liter-räknas_FINAL
Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Bryggerierna ser ett växande intresse för hantverksmässig julmust, sockerfria varianter samt nya smaker och fatlagringar.
Julmust
Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

I samband med Halloween kommer blodbrownien, som lanserades på Pressbyråns testbutik PBX, att finnas i flera butiker i hela landet.
Blodbrownie Emma Moberg
Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

Läskig godisnyhet från Fazer

Fazer lanserar Halloweenkulor, svart- och orangefärgade marmeladkulor med smak av apelsin-cola.
kulor
Läskig godisnyhet från Fazer

Läs vidare

Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

För tredje året i rad stödjer Skånemejerier kampen mot prostatacancer genom sin medverkan i Mustaschkampen.
Varje-liter-räknas_FINAL
Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Bryggerierna ser ett växande intresse för hantverksmässig julmust, sockerfria varianter samt nya smaker och fatlagringar.
Julmust
Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Arla släpper elektronisk musik byggd på magljud

Arla släpper Profibeats, en elektronisk låt byggd på verkliga magljud, i samband med lanseringen av Arla Cultura Profibi.
943ee0fe-592c-470d-870f-c3d7ec0c8966-w_960
Arla släpper elektronisk musik byggd på magljud

Svenskarnas ölvanor 2025: Mer alkoholfritt och gärna svenskt

Ett stort engagemang för svenskproducerat öl och ett växande intresse för alkoholfritt. Det visar en ny rapport om svenskarnas ölvanor.
Cheers Celebration Toast with Pints of Beer
Svenskarnas ölvanor 2025: Mer alkoholfritt och gärna svenskt