Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

PUBLICERAD: 30 oktober 2025
UPPDATERAD: 30 oktober
Flera bryggerier beskriver julmusten som ”en del av den svenska kulturen”, något som förenar generationer och väcker julkänslan redan i oktober. Foto: Pressbild

Både små och stora bryggerier experimenterar med fatlagring, sockerfria varianter och ekologiska ingredienser, samtidigt som den klassiska julmusten fortsätter att ha en självklar plats på julbordet. Det visar en sammanställning från Sveriges Bryggerier.

En sammanställning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier visar att både stora och små bryggerier ser ett växande intresse för hantverksmässig julmust, sockerfria varianter samt nya smaker och fatlagringar.

– Julmusten är ett av våra mest älskade dryckesarv, men också ett område där innovationen blomstrar. Vi ser hur både små hantverksbryggerier och stora producenter experimenterar med smaker, hållbarhet och design, samtidigt som den klassiska julmusten står stadigt i centrum, säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Fem tydliga trender 2025:

Hantverksmusten växer: Flera mindre bryggerier lyfter en trend mot småskalighet, lokal förankring och hantverk, något som påminner om utvecklingen inom öl och cider.

Sockerfria alternativ ökar, men inte överallt: De större aktörerna ser en markant ökning av sockerfri julmust, medan många hantverksproducenter väljer att hålla fast vid den klassiska sötman.

Fatlagring och smaksättning på frammarsch: Bryggerier rapporterar växande intresse för ekfatslagrade varianter samt julmust med kryddor, citrus eller tonkaböna som smakbärare.

Ekologi och hållbarhet i fokus: Många producenter betonar vikten av hållbara förpackningar, ekologiska ingredienser och korta distributionskedjor.

Julmust som svensk ikon: Flera bryggerier beskriver julmusten som ”en del av den svenska kulturen”, något som förenar generationer och väcker julkänslan redan i oktober.

– Julmusten utvecklas i takt med konsumenterna, den är både nostalgisk och modern på samma gång. Oavsett om den kommer från en liten verkstad i Skåne eller en stor anläggning i Dalarna är julmusten en gemensam tradition. Bryggerierna visar hur svensk dryckeskultur både kan förnya sig och bevara sin själ. Julmusten är en del av Sveriges dryckeshistoria, säger Anna-Karin Fondberg.

Nytt för i år är att julmusten fått en egen officiell dag. Den 24 november firas Julmustens dag i hela landet och flera bryggerier planerar kampanjer, provningar och julmarknadsinslag.

Senaste nytt

Greenfood säljer Fresh Produce-verksamheten till Dole Nordic

Greenfood säljer sin grossistverksamhet inom frukt och grönsaker, Fresh Produce, till Dole Nordic AB.
Man shopping vegetables in groceries store
Greenfood säljer Fresh Produce-verksamheten till Dole Nordic

Estrellas julsnacks: Julig nötmix och krämiga Julhjärtan

Estrellas Julhjärtan Cream Cheese gör comeback och en helt ny nötmix med smak av pepparkaka tar plats i julsortimentet.
julnyheter_2025
Estrellas julsnacks: Julig nötmix och krämiga Julhjärtan

Årets Tomteglass från SIA Glass: Glassbåt Polkagris

Årets Tomteglass från SIA Glass är en nostalgitripp i nytt format: Glassbåt Polkagris i flerpack.
Tomteglassbåt Polka.jpg
Årets Tomteglass från SIA Glass: Glassbåt Polkagris

Atria investerar 250 miljoner i korvproduktionen

Atria investerar i en ny produktionslinje för korv i fabriken i Sköllersta. Produktionen och effektiviteten ska öka och sortimentet breddas.
Atria1(21161) Retusch
Atria investerar 250 miljoner i korvproduktionen

Läs vidare

Greenfood säljer Fresh Produce-verksamheten till Dole Nordic

Greenfood säljer sin grossistverksamhet inom frukt och grönsaker, Fresh Produce, till Dole Nordic AB.
Man shopping vegetables in groceries store
Greenfood säljer Fresh Produce-verksamheten till Dole Nordic

Atria investerar 250 miljoner i korvproduktionen

Atria investerar i en ny produktionslinje för korv i fabriken i Sköllersta. Produktionen och effektiviteten ska öka och sortimentet breddas.
Atria1(21161) Retusch
Atria investerar 250 miljoner i korvproduktionen

AI och undervattensakustik ska effektivisera tångodlingen

I projektet TAKO undersöks olika metoder som ska göra svensk tångodling mer effektiv och konkurrenskraftig.
Nordic Seafarm
AI och undervattensakustik ska effektivisera tångodlingen

Löfbergs metod återställer naturen vid kaffeodling

Löfbergs hjälper kaffebönder att återställa naturen och skapa mer motståndskraftiga odlingar med en ny metod.
Kajsa-Lisa Ljudén
Löfbergs metod återställer naturen vid kaffeodling