Svensk köttproduktion i framkant

PUBLICERAD: 23 oktober 2025
UPPDATERAD: 23 oktober
2024 införde Scan Sverige ett hållbarhetstillägg till de lantbrukare som levererar nötkreatur och gris. Foto: Pressbild

Scan Sverige har i en första uppföljning av sitt hållbarhetstillägg sammanställt data från sina nöt- och grisleverantörers arbete för minskad klimatpåverkan, ökad biologisk mångfald och stärkt djuromsorg. Uppföljningen befäster bilden av en svensk köttproduktion i framkant, skriver Scan Sverige.

2024 införde Scan Sverige ett hållbarhetstillägg till sina nöt- och grisleverantörer. Tillägget betalades ut i förväg och för att fortsätta kvalificera sig för tillägget har lantbrukarna uppfyllt villkor inom områdena biologisk mångfald, klimat och djuromsorg.

Den första uppföljningen av tillägget visar bland annat att nöt- och griskött från Scan Sverige har ett lägre klimatavtryck än både det globala och det svenska genomsnittet.

– Att vi för första gången har data, som visar klimatavtryck för nöt- och fläskkött på gårdsnivå, är ett viktigt steg i vårt arbete. Det är på gårdarna den verkliga skillnaden görs och uppföljningen är ett kvitto på våra leverantörers fina arbete. Detta ger en stabil grund för fortsatta satsningar och insatser anpassade utifrån varje gårds egna möjligheter, säger Elina Matsdotter, hållbarhetschef på Scan Sverige.

Hittills har gårdar som gemensamt levererar 53 procent av nötköttet och 85 procent av grisköttet till Scan Sverige kvalificerat sig för hållbarhetstillägget, mätt utifrån årsvolymen 2024.

Bygger på gårdsunik data
För att mäta klimatutsläppet från nötkreatur och grisar använder gårdarna Agronods klimatberäkningsverktyg Agrosfär. Beräkningarna är baserade på gårdsunik och specifika data för varje enskilt djur och är anpassade för svenska förhållanden.

Uppföljningen visar även att 90 procent av grisgårdarna med egen foderproduktion använder metoder för precisionsodling och 65 procent anger att man sår blommande kantzoner. 88 procenten av nötgårdarna har naturbetesmark.

58 procent av nötgårdarna och 85 procent av grisgårdarna är anslutna till smittsäkrad besättning för nöt respektive gris, vilket säkerställer god djurhälsa.

Scan Sveriges resultatuppföljning presenteras i en rapport tillsammans med insikter och statistik sedan hållbarhetstilläggets införande. Hela rapporten finns att ladda ner här.

Senaste nytt

Var femte svensk planerar att äta mer potatis

Nästan alla svenska hushåll köper potatis, en råvara som växer i popularitet när unga sätter trender i köket.
SP_Hero_2650x1035px_Rapport2025_
Var femte svensk planerar att äta mer potatis

SIA Glass prisas för "världens godaste vaniljglass"

SIA Glass vann första pris i kategorin "Best Vanilla Ice Cream" på den internationella glasskonferensen IICC.
Best Vanilla 2025
SIA Glass prisas för ”världens godaste vaniljglass”

Axfood erbjuder svensk krispsallat året runt

Axfood lanserar svenskodlad krispsallat från vertikalodlaren Ljusgårda under sitt varumärke Garant.
sallat
Axfood erbjuder svensk krispsallat året runt

Näringsdryck och kosttillskott: Smak och hälsa viktigast

Svenskar bryr sig i högre grad om smak, hälsa och bekvämlighet när de väljer kosttillskott och näringsdrycker, än vad man gör i andra länder.
bluewater-sweden-evDAhp41LQg-unsplash
Näringsdryck och kosttillskott: Smak och hälsa viktigast

Läs vidare

Var femte svensk planerar att äta mer potatis

Nästan alla svenska hushåll köper potatis, en råvara som växer i popularitet när unga sätter trender i köket.
SP_Hero_2650x1035px_Rapport2025_
Var femte svensk planerar att äta mer potatis

SIA Glass prisas för "världens godaste vaniljglass"

SIA Glass vann första pris i kategorin "Best Vanilla Ice Cream" på den internationella glasskonferensen IICC.
Best Vanilla 2025
SIA Glass prisas för ”världens godaste vaniljglass”

Axfood erbjuder svensk krispsallat året runt

Axfood lanserar svenskodlad krispsallat från vertikalodlaren Ljusgårda under sitt varumärke Garant.
sallat
Axfood erbjuder svensk krispsallat året runt

Näringsdryck och kosttillskott: Smak och hälsa viktigast

Svenskar bryr sig i högre grad om smak, hälsa och bekvämlighet när de väljer kosttillskott och näringsdrycker, än vad man gör i andra länder.
bluewater-sweden-evDAhp41LQg-unsplash
Näringsdryck och kosttillskott: Smak och hälsa viktigast