Carlsberg Sverige storsatsar på återvinning av koldioxid

PUBLICERAD: 21 oktober 2025
UPPDATERAD: 21 oktober
Den koldioxid som uppstår naturligt under ölbryggningen vid Carlsberg Sveriges bryggeri i Falkenberg fångas numera upp i en ny anläggning och återanvänds som kolsyra i företagets öl, läsk och vatten. Foto: Pressbild

Carlsberg Sverige har investerat i en ny anläggning för att återvinna koldioxid vid bryggeriet i Falkenberg. Under 2025 uppskattas 2 000 ton koldioxid återvinnas, vilket motsvarar 25 procent av all koldioxid som används vid bryggeriet.

Den koldioxid som uppstår naturligt under ölbryggningen vid Carlsberg Sveriges bryggeri i Falkenberg fångas numera upp i en ny anläggning och återanvänds som kolsyra i företagets öl, läsk och vatten – i stället för att släppas ut eller köpas in externt.

– Genom att återvinna koldioxid från ölbryggningen sparar vi både resurser och miljö. Det minskar vårt behov av inköpt koldioxid, ger mer stabil försörjning och leder dessutom till färre transporter, säger Jonas Kudermann, ansvarig för produktion och logistik på Carlsberg Sverige.

Hittills under 2025 har anläggningen producerat cirka 1 300 ton koldioxid, motsvarande 16 procent av bryggeriets totala koldioxidbehov. För helåret förväntas nivån landa på cirka 2 000 ton återvunnen koldioxid, vilket motsvarar 25 procent av all koldioxid som används vid bryggeriet.

Målet netto noll till 2040
För ölproduktionen används den största andelen av den återvunna koldioxiden – omkring 70 procent går tillbaka in i ölprocessen, även om behovet varierar mellan olika ölsorter.

– För oss är hållbarhetsarbetet en naturlig del av bryggkonsten. Att kunna använda vår egen koldioxid i produktionen är ett tydligt exempel på hur innovation kan bidra till både miljövinster och en mer robust verksamhet, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige.

Investeringen är en del av Carlsberg Sveriges arbete för att minska klimatpåverkan över värdekedjan. Mellan 2022 och 2024 har företaget minskat det relativa koldioxidavtrycket med 17 procent genom mer effektiva transporter, hållbara förpackningar, förnybar energi och hållbart odlade råvaror. Målet är att nå en 30-procentig minskning till 2030 och netto noll till 2040, vilket innebär att Carlsberg Sverige inte ska bidra med några nettoutsläpp av växthusgaser.

Senaste nytt

Nya smaker i Aladdin- och Paradisasken

Drömkrisp och Vaniljfudge är två nya smaker i i Aladdin- och Paradisasken. De ersätter Jordgubbskrisp och Apelsinkanel.
Aladdin-410g-Open-Closed-2025
Nya smaker i Aladdin- och Paradisasken

Ny studie avslöjar spagettins innersta hemligheter

Ny forskning visar att det är gluten som får spagetti att hålla ihop i kokande vatten, men även mängden salt i vattnet har stor betydelse.
scotti
Ny studie avslöjar spagettins innersta hemligheter

Nespresso lanserar färgstark julkollektion

Nespresso presenterar tre limiterade kaffesorter, accessoarer och en adventskalender med 24 klassiska smaker.
Festive 2025 - Vertuo Range
Nespresso lanserar färgstark julkollektion

Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Semper Glutenfritts produkter blir en del av Dr. Schärs glutenfria portfölj och kommer att säljas under varumärket Schär.
7taPrGhF
Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Läs vidare

Ny studie avslöjar spagettins innersta hemligheter

Ny forskning visar att det är gluten som får spagetti att hålla ihop i kokande vatten, men även mängden salt i vattnet har stor betydelse.
scotti
Ny studie avslöjar spagettins innersta hemligheter

Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Semper Glutenfritts produkter blir en del av Dr. Schärs glutenfria portfölj och kommer att säljas under varumärket Schär.
7taPrGhF
Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Mellanmål viktigt för många svenskar

Sex av tio svenskar äter mellanmål flera gånger i veckan eller dagligen, visar en ny undersökning på uppdrag av Ica.
vardagskock
Mellanmål viktigt för många svenskar

Livsmedelsakademin får ny vd

Livsmedelsakademins nya vd Cecilia Gannedahl kommer närmast från rollen som kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.
Cecilia Gannedahl
Livsmedelsakademin får ny vd