Mellanmål viktigt för många svenskar

PUBLICERAD: 17 oktober 2025
UPPDATERAD: 17 oktober
Malidza Larsson, Icas vardagskock, delar med sig av några mellanmålstips för att undvika eftermiddagsdippen: Frukt, keso, ägg, nötter, hummus och grönsaksstavar. Foto: Pressbild

Sex av tio svenskar äter mellanmål flera gånger i veckan eller dagligen. Det framkommer i en ny undersökning gjord av Verian, på uppdrag av Ica, som kartlägger svenskarnas mellanmålsrutiner.

Undersökningen visar att nästan varannan kvinna (48 procent) äter mellanmål varje dag, jämfört med var tredje man (33 procent). Var tionde man (11 procent) äter aldrig mellanmål.

Bland de som sällan eller aldrig äter mellanmål uppger 59 procent att de avstår för att de inte blir hungriga mellan måltiderna. Var fjärde avstår för att hålla nere matintaget och drygt en av tio avstår (12 procent) för att de anser att vuxna inte behöver mellanmål.

Flest dippar på eftermiddagen
Mellanmålet fyller onekligen sin funktion då många upplever att de påverkas negativt av hunger mellan måltiderna. Det är framför allt på eftermiddagen, mellan lunch och middag, som de flesta (68 procent) upplever att hungern påverkar måendet.. Hela 50 procent uppger att de får låg energi och blir orkeslösa när de är hungriga. Ungefär var tredje upplever försämrad koncentration och irritation. D

Undersökningen bygger på 1 034 intervjuer med den svenska allmänheten 18-84 år mellan den 27 och 31 mars 2025.

Senaste nytt

Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Semper Glutenfritts produkter blir en del av Dr. Schärs glutenfria portfölj och kommer att säljas under varumärket Schär.
7taPrGhF
Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Stor efterfrågan på Sveriges första groddade färs

Ahlströms färs av groddade svenska baljväxter serveras idag på skolor och inom äldreomsorgen i över 80 kommuner.
Ekologisk Groddad Baljväxtfärs
Stor efterfrågan på Sveriges första groddade färs

Livsmedelsakademin får ny vd

Livsmedelsakademins nya vd Cecilia Gannedahl kommer närmast från rollen som kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.
Cecilia Gannedahl
Livsmedelsakademin får ny vd

Trendrapport: Det här kommer vi att dricka framöver

Päron- och kardemummathai-te och fermenterad ananas är några av de nya dryckestrenderna i Oatlys trendrapport.
FOTR_PRESSBILD_20251014sg
Trendrapport: Det här kommer vi att dricka framöver

Läs vidare

Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Semper Glutenfritts produkter blir en del av Dr. Schärs glutenfria portfölj och kommer att säljas under varumärket Schär.
7taPrGhF
Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Livsmedelsakademin får ny vd

Livsmedelsakademins nya vd Cecilia Gannedahl kommer närmast från rollen som kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.
Cecilia Gannedahl
Livsmedelsakademin får ny vd

Trendrapport: Det här kommer vi att dricka framöver

Päron- och kardemummathai-te och fermenterad ananas är några av de nya dryckestrenderna i Oatlys trendrapport.
FOTR_PRESSBILD_20251014sg
Trendrapport: Det här kommer vi att dricka framöver

Axfood slopar tråget till Garants kyckling

Axfood fortsätter plastbanta genom att ta bort tråget till hel kyckling under varumärket Garant.
kyckling
Axfood slopar tråget till Garants kyckling