Lågt förtroende för Sveriges livsmedelsberedskap

PUBLICERAD: 27 maj 2025
UPPDATERAD: 27 maj
– Vi inom dagligvaruhandeln har ett stort ansvar i att både driva efterfrågan på och investera i svenskproducerad mat, säger Eva Rülf, projektledare för svenskt, lokalt och ekologiskt på Ica. Foto: Pressbild

Nästan alla svenskar (94 procent) tycker att det är viktigt med en stark svensk livsmedelsförsörjning. Samtidigt tvivlar två av tre på Sveriges livsmedelsberedskap vid en eventuell kris.

En Sifo-undersökning på uppdrag av Ica visar att 65 procent av svenskarna har lågt förtroende för att Sverige kommer att kunna försörja befolkningen med livsmedel vid en eventuell kris.

Fler än varannan svensk (55 procent) anser att lågt engagemang bland allmänheten utgör hot mot svensk livsmedelsförsörjning. Om fler kunder valde svenskproducerat skulle efterfrågan öka.

– Vi inom dagligvaruhandeln har ett stort ansvar i att både driva efterfrågan på och investera i svenskproducerad mat för att på så sätt gynna den svenska livsmedelsproduktionen, som i sin tur bidrar till livsmedelsförsörjningen. Det kan handla om att erbjuda och satsa på svenska livsmedel, men också att göra det enklare för kunder att välja svenskproducerat, säger Eva Rülf, projektledare för svenskt, lokalt och ekologiskt på Ica.

Stora satsningar inom frukt och grönt
– Vi jobbar långsiktigt med att få ett större utbud av svenska produkter. Vi har exempelvis gjort stora satsningar inom frukt och grönt men också kött och chark. Här har vi arbetat för att få ett större utbud av produkter med svensk råvara, bättre förvarings- och lagringstekniker som gör att vi kan erbjuda svenska frukter och grönsaker under en större del av året samt genom att öka efterfrågan på svenskt, säger Eva Rülf.

Undersökningen bygger på 4 240 intervjuer med den svenska allmänheten 18-84 år mellan 17 feb och 3 mars 2025.

Senaste nytt

Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Semper Glutenfritts produkter blir en del av Dr. Schärs glutenfria portfölj och kommer att säljas under varumärket Schär.
7taPrGhF
Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Mellanmål viktigt för många svenskar

Sex av tio svenskar äter mellanmål flera gånger i veckan eller dagligen, visar en ny undersökning på uppdrag av Ica.
vardagskock
Mellanmål viktigt för många svenskar

Stor efterfrågan på Sveriges första groddade färs

Ahlströms färs av groddade svenska baljväxter serveras idag på skolor och inom äldreomsorgen i över 80 kommuner.
Ekologisk Groddad Baljväxtfärs
Stor efterfrågan på Sveriges första groddade färs

Livsmedelsakademin får ny vd

Livsmedelsakademins nya vd Cecilia Gannedahl kommer närmast från rollen som kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.
Cecilia Gannedahl
Livsmedelsakademin får ny vd

Läs vidare

Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Semper Glutenfritts produkter blir en del av Dr. Schärs glutenfria portfölj och kommer att säljas under varumärket Schär.
7taPrGhF
Semper Glutenfritt byter namn till Schär

Mellanmål viktigt för många svenskar

Sex av tio svenskar äter mellanmål flera gånger i veckan eller dagligen, visar en ny undersökning på uppdrag av Ica.
vardagskock
Mellanmål viktigt för många svenskar

Livsmedelsakademin får ny vd

Livsmedelsakademins nya vd Cecilia Gannedahl kommer närmast från rollen som kommunikationsdirektör på Orkla Sverige.
Cecilia Gannedahl
Livsmedelsakademin får ny vd

Trendrapport: Det här kommer vi att dricka framöver

Päron- och kardemummathai-te och fermenterad ananas är några av de nya dryckestrenderna i Oatlys trendrapport.
FOTR_PRESSBILD_20251014sg
Trendrapport: Det här kommer vi att dricka framöver