Mjukglass med insektstopping en framtida delikatess?

PUBLICERAD: 31 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Mjölmask och mjukglass? Det är en kombination som kanske blir vanlig i framtiden. I Södertälje får alla besökare möjlighet att smaka på framtidens livsmedel under Science Week 1-3 februari.

I Södertälje driver livsmedelsnoden MatLust både en testbädd och ett innovationsprogram där startups med nya och hållbara livsmedel får stöd och råd. Ett bolag som gått programmet är Larry & Friends som håller på att ta fram olika produkter av insekter, till exempel en färs av mjölmask. Mjölmasken produceras i Sverige av startup-företaget Tebrito.

MatLust, som samarbetar med kostenheten i Södertälje kommun, kommer tillsammans med livsmedelsentreprenörer utforska och testa recept för att se om insekter fungerar att använda som livsmedel i större utsträckning.

”Vi ligger i framkant i Södertälje och har en unik testbädd för nyskapande företag där vi är öppna för nya innovationer och samarbeten”, säger Sara Seing, projektchef för MatLust och kostchef i Södertälje kommun.

På evenemanget Science Week som äger rum på Södertälje Science Park 1-3 februari har alla besökare möjlighet att testa krispiga torkade mjölmaskar som topping på en lokalproducerad mjukglass från Francis and Francis.

”Alla som vill kommer att få möjlighet att smaka denna smarriga kombination – krispiga mjölmaskar och en läcker mjukglass! Detta är ett sätt att uppmärksamma nya slags livsmedel och belysa att vi behöver tänka innovativt kring mat”, säger Eva Helén, ansvarig för Science Week.

Företaget Tebrito, som står bakom insektstoppingen av mjölmaskar, kommer att vara på plats på Science Week under torsdagen den 2 februari och även MatLust Testbädd. Francis and Francis står för den lokalproducerade mjukglassen.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår