Mjukglass med insektstopping en framtida delikatess?

PUBLICERAD: 31 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Mjölmask och mjukglass? Det är en kombination som kanske blir vanlig i framtiden. I Södertälje får alla besökare möjlighet att smaka på framtidens livsmedel under Science Week 1-3 februari.

I Södertälje driver livsmedelsnoden MatLust både en testbädd och ett innovationsprogram där startups med nya och hållbara livsmedel får stöd och råd. Ett bolag som gått programmet är Larry & Friends som håller på att ta fram olika produkter av insekter, till exempel en färs av mjölmask. Mjölmasken produceras i Sverige av startup-företaget Tebrito.

MatLust, som samarbetar med kostenheten i Södertälje kommun, kommer tillsammans med livsmedelsentreprenörer utforska och testa recept för att se om insekter fungerar att använda som livsmedel i större utsträckning.

”Vi ligger i framkant i Södertälje och har en unik testbädd för nyskapande företag där vi är öppna för nya innovationer och samarbeten”, säger Sara Seing, projektchef för MatLust och kostchef i Södertälje kommun.

På evenemanget Science Week som äger rum på Södertälje Science Park 1-3 februari har alla besökare möjlighet att testa krispiga torkade mjölmaskar som topping på en lokalproducerad mjukglass från Francis and Francis.

”Alla som vill kommer att få möjlighet att smaka denna smarriga kombination – krispiga mjölmaskar och en läcker mjukglass! Detta är ett sätt att uppmärksamma nya slags livsmedel och belysa att vi behöver tänka innovativt kring mat”, säger Eva Helén, ansvarig för Science Week.

Företaget Tebrito, som står bakom insektstoppingen av mjölmaskar, kommer att vara på plats på Science Week under torsdagen den 2 februari och även MatLust Testbädd. Francis and Francis står för den lokalproducerade mjukglassen.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1