Strax intill Ica Maxi i Östersund odlas numera både gurkor och tomater som säljs i grönsaksdisken direkt efter skörden. Senare i år kommer även lax att odlas i samma växthus.
Ett hundratal personer hade sökt sig till Agtiras växthus på Ica Maxis parkeringsplats på Arenavägen i Östersund för att vara med om invigningen. Planen är att växthuset ska göra butiken helt självförsörjande på gurka samt täcka cirka 25 procent av tomatförsäljningen och cirka 80 procent av butikens behov av färska kryddor.
Det innebär bland annat att det inte krävs några transporter och inte blir något svinn, eftersom dessa grönsaker är helt nyskördade när de läggs ut i grönsaksdisken.
Under andra halvan av 2023 ska samma växthus kompletteras med lax, då laxar och grönsaker kommer att odlas i ett och samma system. Den härodlade Agtira-laxen kommer att svara för omkring 20 procent av butikens behov av färsk lax.
Allt bygger på senaste teknik och Agtira använder sig av AI för att optimera skörden och styra anläggningen in minsta detalj.
”Visst låter det självklart att odla där kunderna finns. Men ingen har gjort det – förrän idag. Jag är så tacksam över att Agtira och Ica vågar tänka i nya banor, utanför boxen”, kommenterade Jämtlands landshövding, Marita Ljung, i sitt invigningstal.
Christer Edblad, tillförordnad VD för Agtira, är mycket glad över att butiken vågade satsa på Agtira – trots att det inte fanns någon referensanläggning att visa upp.
”Ni har insett de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med Agtiras system – och jag kan lova er, ni kommer inte att ångra er. Jag säger bara: Härodlat, det är framtiden”, sa Christer Edblad.