Stort intresse för Agtiras växthus i Östersund

PUBLICERAD: 17 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Strax intill Ica Maxi i Östersund odlas numera både gurkor och tomater som säljs i grönsaksdisken direkt efter skörden. Senare i år kommer även lax att odlas i samma växthus.

Ett hundratal personer hade sökt sig till Agtiras växthus på Ica Maxis parkeringsplats på Arenavägen i Östersund för att vara med om invigningen. Planen är att växthuset ska göra butiken helt självförsörjande på gurka samt täcka cirka 25 procent av tomatförsäljningen och cirka 80 procent av butikens behov av färska kryddor.

Det innebär bland annat att det inte krävs några transporter och inte blir något svinn, eftersom dessa grönsaker är helt nyskördade när de läggs ut i grönsaksdisken.

Under andra halvan av 2023 ska samma växthus kompletteras med lax, då laxar och grönsaker kommer att odlas i ett och samma system. Den härodlade Agtira-laxen kommer att svara för omkring 20 procent av butikens behov av färsk lax.

Allt bygger på senaste teknik och Agtira använder sig av AI för att optimera skörden och styra anläggningen in minsta detalj.

”Visst låter det självklart att odla där kunderna finns. Men ingen har gjort det – förrän idag. Jag är så tacksam över att Agtira och Ica vågar tänka i nya banor, utanför boxen”, kommenterade Jämtlands landshövding, Marita Ljung, i sitt invigningstal.

Christer Edblad, tillförordnad VD för Agtira, är mycket glad över att butiken vågade satsa på Agtira – trots att det inte fanns någon referensanläggning att visa upp.

”Ni har insett de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med Agtiras system – och jag kan lova er, ni kommer inte att ångra er. Jag säger bara: Härodlat, det är framtiden”, sa Christer Edblad.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ica minskar utsläppen från sina sjötransporter med 80 procent

Ica Sverige har slutit avtal om transport av cirka 1 800 containrar årligen genom Maersks sjötransportlösning ”ECO Delivery Ocean”.
emma lindström

Felix lanserar hybridköttbulle med ärta och nötfärs

I Fellix nya hybridköttbulle har hälften av nötköttet ersatts med ärtprotein.
artikel-felix-notkottbulle-arta-potatis-brunsas-1600x1000

Paulig investerar i Tex Mex- och snacksproduktion i Spanien

Paulig investerar 42 miljoner euro i en ny fabrik för snacksproduktion i Spanien.
paulig

Kött- och Charkuteriföretagen förstärker organisationen

Kött- och Charkuteriföretagen utökar organisationen med en hållbarhetsansvarig och en kommunikationsansvarig.
kött o chark