EIT Foods släpper white paper om proteindiversifiering

PUBLICERAD: 12 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Världens största gemenskap inom livsmedel, EIT Food, driver arbetet med innovationer och teknik för hälsosamma, hållbara och motståndskraftiga livsmedelssystem, tillsammans med toppexperter och partners från Norden. Nu släpps en white paper om innovationer inom proteindiversifiering.

EIT Food stöds av European Institute of Innovation and Technology (en del av EU) och arbetar tillsammans med sina partners för att möta utmaningarna i dagens livsmedelssystem. En del av arbetet är att påskynda innovationer inom alternativa proteiner. Organisationen har skapat en tankesmedja för proteindiversifiering som har tagit fram en white paper med de senaste innovationerna och kritiska faktorer för att få fram mer hållbart producerade proteiner. Innovationerna som beskrivs inkluderar forskning och utveckling av proteinkällor från växter, alger, insekter samt kött som har odlats från cellulärt jordbruk.

Bland de medverkande finns representanter från flera nordiska forskningsinstitutioner, bland annat Lunds universitet.

”Med det systemtänkande som vi använde inom Protein Diversification Think Tank, är jag övertygad om att på global nivå, är ökad produktion och konsumtion av hälsosamma alternativa proteiner till animaliskt protein en av de viktigaste hävstångspunkterna i övergången till framtida hållbara livsmedelssystem. Proteindiversifiering erbjuder en stor potential att minska den förödande miljö- och klimatpåverkan som industriell boskapsproduktion innebär”, säger Deniz Koca, forskare vid Centrum för miljö och klimatvetenskap, Lunds universitet.

Nu öppnar EIT Food upp för partnerskap med organisationer som vill vara en del av rörelsen och ta itu med utmaningarna i livsmedelssystemet från ett tekniskt, näringsmässigt, miljömässigt och socialt perspektiv.

Läs EIT Foods nya white paper här

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx