EIT Foods släpper white paper om proteindiversifiering

PUBLICERAD: 12 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Världens största gemenskap inom livsmedel, EIT Food, driver arbetet med innovationer och teknik för hälsosamma, hållbara och motståndskraftiga livsmedelssystem, tillsammans med toppexperter och partners från Norden. Nu släpps en white paper om innovationer inom proteindiversifiering.

EIT Food stöds av European Institute of Innovation and Technology (en del av EU) och arbetar tillsammans med sina partners för att möta utmaningarna i dagens livsmedelssystem. En del av arbetet är att påskynda innovationer inom alternativa proteiner. Organisationen har skapat en tankesmedja för proteindiversifiering som har tagit fram en white paper med de senaste innovationerna och kritiska faktorer för att få fram mer hållbart producerade proteiner. Innovationerna som beskrivs inkluderar forskning och utveckling av proteinkällor från växter, alger, insekter samt kött som har odlats från cellulärt jordbruk.

Bland de medverkande finns representanter från flera nordiska forskningsinstitutioner, bland annat Lunds universitet.

”Med det systemtänkande som vi använde inom Protein Diversification Think Tank, är jag övertygad om att på global nivå, är ökad produktion och konsumtion av hälsosamma alternativa proteiner till animaliskt protein en av de viktigaste hävstångspunkterna i övergången till framtida hållbara livsmedelssystem. Proteindiversifiering erbjuder en stor potential att minska den förödande miljö- och klimatpåverkan som industriell boskapsproduktion innebär”, säger Deniz Koca, forskare vid Centrum för miljö och klimatvetenskap, Lunds universitet.

Nu öppnar EIT Food upp för partnerskap med organisationer som vill vara en del av rörelsen och ta itu med utmaningarna i livsmedelssystemet från ett tekniskt, näringsmässigt, miljömässigt och socialt perspektiv.

Läs EIT Foods nya white paper här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.