Världens största gemenskap inom livsmedel, EIT Food, driver arbetet med innovationer och teknik för hälsosamma, hållbara och motståndskraftiga livsmedelssystem, tillsammans med toppexperter och partners från Norden. Nu släpps en white paper om innovationer inom proteindiversifiering.
EIT Food stöds av European Institute of Innovation and Technology (en del av EU) och arbetar tillsammans med sina partners för att möta utmaningarna i dagens livsmedelssystem. En del av arbetet är att påskynda innovationer inom alternativa proteiner. Organisationen har skapat en tankesmedja för proteindiversifiering som har tagit fram en white paper med de senaste innovationerna och kritiska faktorer för att få fram mer hållbart producerade proteiner. Innovationerna som beskrivs inkluderar forskning och utveckling av proteinkällor från växter, alger, insekter samt kött som har odlats från cellulärt jordbruk.
Bland de medverkande finns representanter från flera nordiska forskningsinstitutioner, bland annat Lunds universitet.
”Med det systemtänkande som vi använde inom Protein Diversification Think Tank, är jag övertygad om att på global nivå, är ökad produktion och konsumtion av hälsosamma alternativa proteiner till animaliskt protein en av de viktigaste hävstångspunkterna i övergången till framtida hållbara livsmedelssystem. Proteindiversifiering erbjuder en stor potential att minska den förödande miljö- och klimatpåverkan som industriell boskapsproduktion innebär”, säger Deniz Koca, forskare vid Centrum för miljö och klimatvetenskap, Lunds universitet.
Nu öppnar EIT Food upp för partnerskap med organisationer som vill vara en del av rörelsen och ta itu med utmaningarna i livsmedelssystemet från ett tekniskt, näringsmässigt, miljömässigt och socialt perspektiv.
Läs EIT Foods nya white paper här